kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Sabancı

'Sektörde 1.8 milyar $'lık ek petrol maliyeti, kasım ayında konsolidasyona neden olacak'

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yakıt fiyatlarındaki artışın, sektöre toplamda 1.8 milyar dolarlık ek fatura çıkardığını belirterek, kasım ayında konsolidasyon beklediğini dile getirdi..
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yakıt fiyatlarındaki her 10 dolar farkın sektöre 300 milyon dolar ilave fatura getirdiğini ve bunun da toplamda 1.8 milyar dolar ilave yük anlamına geldiğini kaydetti. Sabancı, buna bağlı olarak, yaz sezonu biter bitmez kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforlarının başlamak zorunda olduğunu ve kartların yeniden dağıtılacağını söyledi. Ali Sabancı, şu anda sektörü etkileyen belirleyici faktörün yakıt fiyatları olduğunu, Türkiye'de yılda 18-19 hava yolu şirketinin toplam 3 milyon ton yakıt harcadığını kaydederek, 2007 yılında ortalama 73 dolar olan yakıt fiyatının şu anda 135 dolar civarında olduğunu ve 60 dolar civarında bir farkın doğduğunu anlattı. Yakıt fiyatlarındaki ek yükün yarısının THY, yarısının da diğer şirketlerin olduğunu dile getiren Sabancı, "Maliyetin yarısını misafirlere yansıtırsan, kalan yarısı için bir yerlerden para bulman lazım. Buradan yola çıkarak diyorum ki; yaz sezonu biter bitmez artık kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforları başlamak zorunda. Kartlar bu sektörde yeniden dağıtılacak. Verimliliği yakalayabilmek için hacmi, ölçeği yakalamak lazım" dedi. Pegasus'a yakıt fiyatları artışının 80- 90 milyon dolarlık etki yaptığına dikkat çeken Sabancı, fiyatlar nedeniyle maliyet artışı karşısında bilet fiyatlarını artırmadıklarını, ancak kademeli olarak yakıt harçlarının arttığını, yurt dışında da zaten bilet fiyatlarının eskisi gibi düşük olmayacağı yönünde tez olduğunu söyledi.

PAYIMIZ % 30 OLACAK
Sabancı, 2-3 yılda Türkiye'de 3 veya 4 tane hava yolu şirketi kalacağını tahmin ettiğini, Pegasus'un yüzde 17 olan pazar payının yüzde 30'a çıkacağını öngördüklerini kaydetti. Bu yıl toplam 4.5 milyon yolcu sayısına ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Sabancı, 2015'e kadar 24 yeni uçak alacaklarını, 1.8 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını da sözlerine ekledi.