kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigarayı zengin içiyor, fakir 'nasıl bırakırım' derdinde

MELTEM ERSOY
Sigara içenler 5 yılda yüzde 41'den 37'ye düştü, bırakmayı deneyenler yüzde 40'tan 49'a çıktı. Üst gelir grubunda sigara içen çok, içilen sigara az. Bırakmayı en çok deneyen yoğun içici alt gelir grubu..
19 Mayıs'ta yürürlüğe giren kapalı alanlardaki sigara yasağı, bu fırsattan yararlanarak sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısını artırdı. Aslında bu durum son birkaç yıldır artış gösteren sigara bırakma eğiliminin bir sonucu. Nitekim, Türkiye'de sigara içenlerin oranı 2002 yılında yüzde 41.6 iken bu rakam 2007 yılında yüzde 37.5'e düştü. Buna karşılık, sigarayı bırakmayı deneyenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 40.1'den 48.9'a yükseldi. AGB Nielsen Media Research adına gerçekleştirilen TGI Türkiye Araştırması'na göre, sigara içenlerin yüzde 65.4'ünü erkekler, yüzde 34.6'sını kadınlar oluşturuyor.

SINIF ATLAMAK İSTEYEN İÇİYOR
Sigara içenlerin profiline yaş grupları açısından bakıldığında ise, 18-34 yaş arası gençlerin yüzde 47.7'sinin sigara içtiği ve bu oranın diğer yaş grupları arasında en yüksek rakam olduğu göze çarpıyor. Sigarayı bırakmak isteyenler arasında ise kadınların, çalışmayanların, eğitimli kesimin yoğun olduğu dikkat çekiyor. Sigara içenlerin ve bırakmak isteyenlerin gelir düzeyi açısından profillerine bakıldığında ise, en fazla sigarayı aylık geliri 2 bin YTL ve üzeri olan üst gelir grubunun oluşturduğu ortaya çıkıyor. Bu grubun yüzde 49.2'si sigara kullanıyor ve yüzde 48.8'i sigarayı bırakmayı deniyor. Günde ne kadar sigara içildiği göz önünde bulundurulduğunda, üst gelir grubunun yüzde 67'sinin günde bir paketten az sigara içtiği göze çarpıyor.

İŞSİZLER BIRAKMAK İSTİYOR
Bir paket ve üzerinde sigara içenleri ise büyük çoğunlukla orta ve alt gelir grubu oluşturuyor. Bu yoğunluk özellikle ekonomik olarak geçiş niteliği taşıyan, bu nedenle de stres yaratan 500-700 YTL ile 1.000-1.600 YTL arası gelir gruplarında beliriyor. Bir başka deyişle, sınıf atlama stresi yaşayan kişilerin sigara içme eğilimi daha yüksek. Sigara kullanan her 5 kişiden 1'inin kişisel gelirinin olmaması da dikkat çeken bir diğer unsur. Buna karşılık sigarayı bırakmayı en fazla deneyen gelir grubu da yüzde 52.5 ile yine hiçbir kişisel geliri olmayanlar. Sigara içenlerin yaklaşık yarısı, aylık kişisel geliri bin YTL veya altında olanlar.