kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borsacıların hisse önerileri

Yeni Haber
(Fatih Mehmet BAYKAN / Yatırım Finansman Stratejisti)


Tofaş: Tofaş, Peugeot ve Citroen'le önümüzdeki 10 yıllık dönemi kapsayan anlaşmalar imzaladı. Artan hammadde fiyatlarına karşı maliyet artı kar" yöntemine dayalı fiyatlama şekliyle VAFÖK (vergi, amortisman, faiz öncesi kar) kar marjını garanti altına aldı.

Yatırımları için aldığı euro krediler üzerindeki kur riski de Fiat ve PSA'a tarafından üstlenildi. Önümüzdeki dönemde yatırımlarının meyvelerini toplayacaktır. Endeksin üzerinde getiri sağlayacağına inanıyoruz. Tofaş için hisse başına hedef değerimiz 6 YTL.

Tekfen Holding: Yükselen gübre fiyatlarıyla tarımsal sanayi segmenti rayiç değeri arttı. Biz de hisse başına hedef fiyatımızı 9.80 YTL'den 11.00 YTL'ye yükselttik. Bu arada, Azeri petrol şirketi SOCAR'ın Tekfen İnşaat'a ortak olması gündemde. Bu ortaklığın gerçekleşmesi, Tekfen'e yeni projeler alma konusunda yardımcı olacak.

Garanti Bankası: Nisan ayı sonunda açıklanan yüzde 100 bedelli sermaye artışı baskısından dolayı diğer banka hisselerinin altında performans gösterdi. Bu baskı kalkınca hissenin sektör üzerinde performans göstermesini bekliyoruz. Ayrıca, sermaye artışıyla sağlanan nakdin 1.4 milyar YTL'si kurucu hisselerin alımında kullanılacak ve böylece önümüzdeki yıllarda hissedarlar karın daha büyük bir kısmından temettü alabilecek.

Albaraka Türk: İlk çeyrekte sektör ve katılım bankaları ortalamasının üzerinde büyüme gösterdi. Şube başına düşen kredi ve mevduat oranı açısından çok verimli durumda. 2010 yılına kadar bu büyümeyi devam ettirebilecek güçte. Özsermaye karlılığının, hem marjları hem de komisyon gelirlerindeki artış sayesinde yükselmesini bekliyoruz.

Tüpraş: Kambiyo zararına bağlı olarak ilk çeyrek karı azaldı. Petrol sektöründeki dönemsellik gereği, ilk çeyrekteki karların yıl sonuna etkisi pek fazla değil. Dönemselliğe bağlı talep ve YTL'deki değer artışı sayesinde ikinci çeyrekte net kar marjını yükseltmesini bekliyoruz.

İşlenmek için ithal edilen ham petrol yabancı para üzerinden faturalandırılıyor. Bu nedenle, yabancı para piyasalarındaki artış şirkete kambiyo zararı olarak geri dönüyor. Net kar marjını da negatif yönde etkiliyor. Nisan ve mayıs aylarında döviz kurlarının düşmesi ve petrol fiyatlarındaki artış, Tüpraş'ın ikinci çeyrek net karını pozitif etkileyecektir. Hatta geçen yılı bile geçebilir. Hisse için hedef değerimiz 41.5 YTL ile yüzde 49 artışa işaret ediyor.

Otokar: Geçen yıl midibüs segmentindeki en büyük rakibi Otoyol'un (Eurobus) fabrikası kapanınca, Otokar aynı zamanda Otoyol'un da üretim üssü haline geldi. Mayıs 2008'de pazar talebine göre üretime başlanacak Eurobus midibüsleri, şirketin kapasite kullanım oranını yüzde 100'e çıkarabilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ordu tarafından 2008'in ikinci yarısında yapılacak iki ihalenin de şirket için katalizör olduğunu düşünüyoruz. Değerlememize bu iki ihalenin kazanılması olasılığını ve Otoyol'dan gelen talebin etkilerini dahil etmememize rağmen, hisse başına hedef değeri 21.10 YTL.

Pınar Et: İşlenmiş et ürünlerinin tüm segmentlerde pazar lideri konumda. Şirketin cirosunun yaklaşık yüzde 80'ini yüksek katma değerli işlenmiş et ürünleri oluşturuyor. Yaklaşan yaz döneminin etkisiyle bu ürünlere artan talebin şirketin marjlarını olumlu etkilemesini bekliyoruz. Mısır, arpa gibi yem olarak da kullanılan tahıllardaki fiyat artışları henüz et fiyatlarına tam olarak yansıtılmadı. Global konjonktüre bağlı olarak gıdada yaşanan fiyat artışları da hisse için olumlu beklentimizi destekliyor. Değerlememiz yüzde 108 artış potansiyeliyle hisse başına 6.80 YTL hedef fiyata işaret ediyor.

Şişe Cam: Hisseler yüzde 27 iskontolu işlem görüyor. Hisse başına 2.96 YTL hedef değer belirledik. İştirakleri Anadolu Cam ve Trakya Cam'ın hem yurtiçi hem de yurtdışında hızlı büyümesi, şirket için katalizör konumunda. Olası bir Paşabahçe halka arzı ve Paşabahçe Beykoz arazisinin satışı da diğer olumlu beklentiler.


(Cenk ÖZÇELİK / Yapı Kredi Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı)

Ak Enerji: Sektöründeki yüksek büyüme potansiyeli, elektrik fiyatlarındaki artış ve santral portföyündeki yeniden yapılanmanın marjlara olumlu etkisinin yanı sıra CEZ (Çek Elektrik Şirketi) ile sürdürülen ortaklık görüşmeleri şirketi ön plana çıkarıyor.

Kardemir D: Erdemir'e oranla çok ucuz kalan Kardemir D hisselerini tavsiye ediyoruz. Kardemir'i, artan çelik fiyatları ve şirketteki yeniden yapılanmanın marjlara olumlu etkisinin yanı sıra demiryolu yatırımının arttığı bir ortamda ray ihalelerini kazanma ihtimalinin yüksek oluşu nedeniyle de beğeniyoruz.

Anadolu Efes: Hissenin defansif özellikleri sayesinde dalgalı piyasa ortamında çekici olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye bira operasyonlarının başarısı, mevsimsellik ve Euro 2008 etkisiyle güçlü ikinci çeyrek sonuçları bekliyoruz. Şirketin iştiraki EBI'nin (Efes Breweries International) Heineken markasıyla Kazakistan, Sırbistan ve Özbekistan'da ortaklık ön anlaşması yapması da büyüme planlarına yardımcı olacaktır.

Selçuk Ecza Deposu: Yüzde 33 pazar payıyla sektörün önde gelen iki depocusundan biri. Türkiye ilaç pazarındaki hızlı büyümeden faydalanacağını düşünüyoruz. Hisseler, benzer şirketlerle karşılaştırmada ucuz kaldı. İlaç zamlarının da Selçuk Ecza'nın mali tablolarına olumlu yansıyacağını öngörüyoruz.


(Yavuz AKPINAR / A Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yönetmeni)

Koç Holding: Olası geri çekilmelerde satın alınabilecek hisseler arasında. Enerji yatırımları holdingi ön plana çıkarıyor. Hisse için alım seviyesi 2.90-3.00. Yükselme potansiyeli yüzde 15.

Tekfen Holding: Kimya yatırımlarından dolayı avantajlı. Hisse için alım seviyesi 8.50-8.60. Yükselme potansiyeli yüzde 40.

Enka İnşaat: Enerji ve Rusya'daki inşaat yatırımları dolayısıyla cazip konumda. Hisse için alım seviyesi 13.50-13.80. Yükseliş potansiyeli yüzde 25.

İş Bankası C: Alım seviyesi 3.60- 3.40. Yükselme potansiyeli yüzde 20.

Garanti Bankası: Alım seviyesi 2.50-2.60. Yükselme potansiyeli yüzde 40.

Türk Telekom: Alım seviyesi 3.34-3.40. Yükselme potansiyeli yüzde 25.
Haberin fotoğrafları