kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İndirime % 10 sınırı zam getirmeyecek

RAHİM AK
Maliye günlerdir beklenen ÖTV tebliğini yayımladı. Tebliğe göre otomobil bayileri distribütörden aldığı fiyattan en fazla yüzde 10 indirim yapabilecek... Düzenleme distribütör ile bayi arasındaki işlemleri kapsadığı için vatandaşı etkilemeyecek. Kampanya döneminde distribütör bayiye kestiği faturayı küçültecek..
* Türkiye'de otomobile ödenen vergi yüzde 117'ye kadar çıkıyor
* Vergisi en düşük olan otomobilde maliyetin yüzde 61.6'sı vergi
* Almanya'da ise otomobilin vergisi yüzde 16, İngiltere'de sadece yüzde 18

Maliye Bakanlığı, bir süredir otomobilin ÖTV'sinde artış yapacağı söylenen ÖTV tebliğini dün yayımladı. Tebliğe göre otomobil bayileri otomobili satarken distribütörden veya fabrikadan aldığı fiyatın yüzde 10 üstünde indirim yaparsa bunun KDV'sini cepten ödeyecek. Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) malın teslim edilip fatiranın kesildiği tarihte doğduğuna dikkat çekilen tebliğde satış bedelinin satın alma bedelinin yüzde 10'undan daha düşük olması halinde ÖTV'nin yine aynı tutar üzerinden hesaplanacağı belirtildi. Maliye, bir süre önce vergi kaçağı tespit ettiği otomobil kampanyalarında 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 10'dan fazla indirim yapılan otomobil satışlarında ÖTV'nin cepten ödenmesi şartını daha önce bir yasa ile getirmişti. Şimdi ise ÖTV tebliği ile uygulamanın nasıl olacağına da açıklama getirdi.

İŞLEM İKİ KURUM ARASINDA
Verilen örneğe göre otomobil ana distribütörü veya fabrikası ile bayi arasında yapılan işlem sonucu hesaplanan ÖTV'nin otomobili satın alacak olan vatandaşa yansıtılamayacağı görülüyor. Buna göre ana distribütör daha önce 20 bin YTL fiyatla sattığı otomobili 3 bin YTL indirimle (yüzde 15) bayiye verirse Maliye, 17 bin üzerinden değil sadece yüzde 10 düşerek yani 18 bin YTL üzerinden ÖTV hesaplayıp 6 bin 290 YTL yerine 6 bin 660 YTL ÖTV kesilecek. Yani bayi bu durumda 370 YTL'lik ÖTV'yi cebinden ödeyecek. Ancak bu tutar otomobili satın alan vatandaşa yansıtılmayacak. Çünkü artık ana distribütör veya fabrika bayiye 20 bin YTL yerine örneğin 19 bin YTL'ye fatura kestiğinde bayinin 17 YTL'den sattığı otomobil için yüzde 10 şartı aşılmayacak. Bayi cebinden ÖTV ödemekten kurtulacak, Maliye de bu indirimlerin arkasına sığınıp düşük fatura kesip vergi kaçıran bayilerin önünü kesecek.

NEDEN YAPILDI?
Maliye bayilerde yaptığı incelemelerde özellikle pahalı otomobillerin yarı fiyatına satıldığını gösterir faturalar buldu. Bayiler bu otomobillerin kampanyalar ile düşük fiyata zararına satıldığını belirttiler. Kampanyalı satışlarda bayiler distribütörlerden kampanya farkını daha sonra aldığı için alış ve satış faturası arasındaki fark için herhangi bir işlem yapamadı. Ancak bu kısıtlama ile sorun çözüldü.