kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Liste fiyatları alçaktan uçacak büyük indirim devri kapanacak

ÖZHAN TEZEL
Otoda liste fiyatları realize edilecek. Liste fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark eskisi gibi yüksek olamayacak. Böylelikle kampanya senaryoları değişecek..
Yapılan ÖTV değişikliği en fazla zam konusunda kafaları karıştırdı. Zaten yüksek vergilerden dolayı dünyanın en pahalı otomobillerini kullanan Türk insanı son değişikliğin de otoda fiyatlara zam olarak yansıyıp yansımayacağı merak ediyor. Yeni ÖTV düzenlemesi ile tüketiciler zam korkusu yaşarken otomotiv sektörünün ileri gelen oyuncuları düzenlemenin ana firma/distribütör ile bayi arasında olduğunu, otomobil fiyatlarına herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirttiler. Zam olmayacağını, fiyatların bu değişikliğe yukarı bir tepki vermeyeceğini söyleyenlere göre, önümüzdeki dönem liste fiyatları realize olacak, cazip kampanya varmış manzarası da ortadan kalkacak. Fakat yine de asgari ÖTV uygulamasına temkinli yaklaşanlar var. Belirsiz ve oynak dönemlerde esneklik ortadan kalkacak diyenlere göre bu uygulama ile pazarda fiyatlar artabilir.

YENİ DÖNEMDE NE OLACAK
Otoda fiyatlara zam gelip gelmeyeceği tartışmaları devam ederken, yeni dönemde sektör temsilcileri şu gelişmeler yaşanabileceğini belirtti:

* Asgari ÖTV'nin izin verdiğinden fazla indirim yapmak isteyen ÖTV farkını tüketiciyle paylaşacak. Tüketiciyi üzmek istemeyen bayiler ise bu yükü ana firma veya distribütörle paylaşacak. Bayi prim yerine ÖTV desteği isteyecek.

* Yüksekten uçan kampanyalar sona erecek. Özellikle daha zor satılan ÖTV'si yüksek 2.0 litre ve üzeri araçlarda bu daha çok gözlemlenecek.

* ÖTV'si düşük olduğu için ticari araçların pazarlama stratejileri çok az etkilenecek.

* Fiyat listeleri daha güncel ve gerçeği yansıtır olacak. Distribütör veya ana firmaların bayilerine yaptığı teşvik veya primler yeniden şekillenecek.

* Bayiler ilk etapta filo satışlar için geçerli olan büyük indirimleri yapmakta zorlanacak. Filo pazarında otomobil yerine ticari araçların binek versiyonları tercih edilebilecek.