kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Tüketici kararsız kaldı sektör yavaşladı, fatura ödeyemeyeni duyuyoruz'

Tarık YILMAZ / EKONOMİ
Belirsizliklerin perakendeciyi zorladığını belirten Sony Eurasia Genel Müdürü Noohi "Faturasını bile ödeyemeyen olduğunu duyuyoruz" dedi..
Sony Eurasia Genel Müdürü Mohsen Noohi, iç ve dış belirsizlikler nedeniyle tüketicilerin kararsız olduğunu bunun bazı perakendecileri zorladığını belirtti. Dijital fotoğraf makinelerine 1 Temmuz itibariyle getirilen yüzde 20'lik ÖTV'nin ise sektördeki düşük kâr marjları nedeniyle doğrudan fiyatlara zam olarak yansıyacağını söyledi. Noohi İstanbul'da basın mensuplarına sektörün durumu, gelecek beklentileri ve son yapılan ÖTV artışı konusunda bilgi verdi.

"TÜKETİCİ KARARSIZ"
Tüketicilerin, piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle kararsız olduğunu belirten Noohi, "Bu durumun bazı perakendecileri sıkıntıya soktuğunu ve faturalarını ödemekte zorlandığını duymuşsunuzdur. Bunun uzun süreceğini beklemiyorum" dedi. Noohi, sektörü ve kendilerini zorlayan bir diğer konunun ise ÖTV'nin yüzde 20'ye çıkarılması olduğunu kaydetti. Dijital fotoğraf makinelerine 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 20 ÖTV konulduğunu hatırlatan Noohi, sektörde zaten düşük olan kâr marjları nedeniyle gelen verginin doğrudan fiyatlara bir başka deyişle tüketiciye yansıtılmak zorunda kalınacağını belirten Noohi, "Vergi gümrükte ödeniyor. Biz şirket olarak belli stoklarla çalışmak zorundayız. Bu nedenle de eldeki stok bitene kadar bu vergileri fiyatlara yansıtmayacağız" dedi. Tüketicinin vergi zammı gelmeden alma isteği nedeniyle talebini öne çekebileceğine bunun da satışların artması için bir fırsat penceresi açabileceğine işaret eden Noohi, yıllık rakamlarda henüz bir değişiklik yapmadıklarını dile getirdi.

"PES ETMEDİ"
Sektördeki sıkıntıyı, hafta sonu Wimbledon'da oynanan Federer ile Nadal arasındaki nefes kesen tenis maçını örnek göstererek anlatan Noohi, "Federer setlerde 2-0 geriye düştü. Yağmur başladı ardından tekrar başlayan maçta Fededer maçta 2-2'ye getirdi ve sonuna kadar mücadele etti. Bizim sektörde belki ilk iki seti kaybetti ancak gelecek bir kaç yılda daha sağlıklı bir sektör olacağına inanıyorum" diye konuştu. Federer ile Nadal arasında tarihe geçen maçta İspanyol tenisçi Nadal, yağmur nedeniyle 8 saati aşan maç sonunda son 5 yılın şampiyonu Federer'i yenerek tarihi bir başarıya imza atmıştı. Noohi, Türkiye'de fiyatların yüksek olmasının nedenini; ekstra vergilere, kaçak girişlere bağladı.
Haberin fotoğrafları