kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Top asıl borsada oynandı, Fener 2 milyar $'a vurdu

Dünya devleri global krizle erirken, Türkiye'de futbol kulüpleri borsada şaşırtan rekorlar kırıyor. Fenerbahçe dün de % 13.6 primle değerini 2 milyar dolara çıkardı. Yatırımcıları ise manipülasyon korkusu sardı..
Bir süredir yükselişini sürdüren futbol kulüplerinin hisseleri dün yine zirve yaptı. Kamuoyunun bilgisi dahilinde önemli bir neden yokken rekor derecede artan hisselerde manipülasyon yapıldığı korkusu da yatırımcıları sarmaya başladı. Fenerbahçe hisseleri dün yüzde 13.6 yükselirken şirketin piyasa değeri de 2 milyar doları aştı. Beşiktaş hisseleri ise dün yüzde 8.5 yükseldi. Dün borsanın yüzde 0.3 düştüğü günde yüzde 13.64 yükselerek en çok kazandıran hisse unvanını alan Fenerbahçe hisseleri son 7 ayda yüzde 203 değer kazanarak, yatırımcıların dikkatini çekti. 2 milyar doları aşan piyasa değeri ile birçok şirketi geride bırakan Fenerbahçe, dünya kulüplerini de geçme başarısı gösterdi. Hisselerin son 1 aylık getirisi ise yüzde 83.49 olarak gerçekleşti. Fenerbahçe gösterdiği performansla böylece Ülker ve Türk Hava Yolları gibi şirketleri de geçmeyi başardı.

KARŞILAŞTIRMA KRİTERİ HATALI
Dünya kulüpleri ile Fenerbahçe Sportif AŞ'nin piyasa değerinin karşılaştırılması ise oldukça güç. Çünkü Manchester United, Chelsea gibi dev kulüpler artık borsada işlem görmüyor. Halka açık kulüpler ise Fenerbahçe Sportif AŞ'nin modeli ile borsada işlem görmüyor. Yani Fenerbahçe'nin değerinin önemli kulüplerle borsa değeri kriteriyle karşılaştırılması mümkün görünmüyor. Spor hisselerindeki yükseliş sadece Fenerbahçe hisseleri ile sınırlı kalmadı. Beşiktaş hisseleri yüzde 8.57 değer kazanarak dün en çok kazandıran hisseler arasında yer alırken, şirketin piyasa değeri de 83.40 milyon dolara yükseldi.

HİSSE HAREKETLERİ İNCELENİYOR
Galatasaray hisseleri de dünü yükselişle kapattı. Yüzde 6.11 değer kazanan Galatasaray hisseleri ile şirketin piyasa değeri 229.4 milyon doları çıktı. Galatasaray hisseeri son ayda yüzde 32.3 prim yapmış oldu. Peki yatırımcı neden bir anda futbol kulüplerinin hisselerine ilgi göstermeye başladı? Bu sorunun cevabını hem İstanbul Menkul Kıymetler Borsası hem de Sermaye Piyasası Kurumu'nun da merak ettiği ve gerekli incelemeleri başlattığı öğrenildi. Spor kulüpleri kâr payı dağıttığı için birçok yatırımcı elindeki hisseleri satmıyor. Ayrıca QVT adlı yatırım fonu spor endeksindeki 4 kulübün de hisseleri ile yakından ilgileniyor. Ancak yerli yatırımcıların söz konusu hisselerdeki ağırlığına bakıldığında yaşanan hareketin de yerli oyuncular tarafından sürüklendiği gözleniyor.
Haberin fotoğrafları