kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bernanke ve 5 dolar düşen petrol, piyasaları ipten aldı

Dün son 21 ayın en düşük seviyelerine gerileyen dünya borsalarındaki sert düşüşü Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları ve durgunluk korkusuyla 5 dolar birden düşen petrol fiyatları durdurdu..
Uluslararası piyasalar dün küresel finans sektöründe endişelerin daha da artmasıyla dalgalı bir gün geçirdi ve deyim yerindeyse öldü öldü dirildi. Avrupa borsaları sabah saatlerinde finans hisselerindeki satış baskısıyla ortalama yüzde 3'lük düşüşlerle 21 ay öncesine giderken, Asya borsaları da ortalama yüzde 2 değer kaybederek 2006 kasım ayı seviyelerine döndü. Ancak öğleden sonra ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin şirketlere yönelik acil borçlanma paketinin süresini 2009 yılına kadar uzatabilecekleri sinyali ve ABD petrolünün global ekonomideki yavaşlama kaygısıyla 5 dolardan fazla düşerek 136 dolara inmesiyle kayıplarını azaltan dünya borsaları moral kazandı ve kayıplarını azalttı. Gün sonunda Avrupa borsalarındaki düşüşler ortalama yüzde 1'de kaldı.

FAİZ YÜZDE 21.94'E İNDİ
ABD'nin en büyük iki mortgage sağlayıcısı Fannie Mae ve Freddie Mac'in finansal yapılarını devam ettirebilmeleri için 75 milyar dolarlık sermaye artırımına ihtiyaç duyduklarını belirten raporla paniğe kapılan dünya borsalarına paralel İMKB-100 endeksi de dün güne düşüşle başlarken, endeks gün içinde yüzde 2'yi aşan kayıplar yaşadı. Küresel piyasaların toparlanmasıyla kayıplarını azaltan borsa dün yüzde 0.33 değer kaybederek 34 bin 894 puana geriledi. Yurtdışı piyasalardaki bozulma ile Türk lirası dolar karşısında hafif gerilerken, dolar dün bankalararası piyasada 1.2270-1.2300 liradan işlem gördü. Bono faizlerinde düşüşler yaşandı. 13 Ocak 2010 vadeli tahvilin bileşik faizi bugün valörlü işlemlerde yüzde 21.94'e kadar geriledi.

EV ALMANIN KURALLARI DEĞİŞİYOR
Bu arada ABD Merkez Bankası (Fed) Ben Bernanke dün yeni ev alacaklar için yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. AP haber ajansına göre, Fed mortgage krizinde ağır yara alan tüketici, banka ve emlak brokerları arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyecek ve ev satın almak isteyen kişinin mağdur olmaması için gerikli tedbirlerdin alınacağı projede, özellikle yüksek riskli kredi müşterisi konumundaki kişilere kredi verilmemesi sağlanacak. Yeni düzenlemelerde ABD kaynaklı mortgage krizinde en ağır hasarı alan ve sub-prime olarak adlandırılan düşük gelirli kişilere yönelik kişilere verilen kredilerde satın alınan evin değerinin dışında bir teminat istenecek.