kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

OKS sonuçları cuma günü açıklanıyor

Bu yıl OKS son kez yapıldı. 913 bin adayın, yaklaşık 200 bini liselere girişte mutlu olabilecek. Sonuçlar cuma günü, saat 10.00'da açıklanacak . Adayları ve ailelerini şimdiden tercih heyecanı sardı. Biliyorum sınav sonrası netlerinize göre yaklaşık puan hesaplarınızı yaptınız. OKS puanlarının çözüm ortalamaları, standart sapma ve puan değerleri, 2007'ye aitti. Bu yıl yeni bir sınav uygulandı. Bu yüzden testlerin soru çözüm ortalamaları ve standart sapma değerleri değiştiğinden, size hesaplanan puan değerleri kesinlikle 2008-OKS'yi yansıtmadı. Yalnızca fikir verme amacını taşıdı. Bu nedenle sonuç belgenizdeki puanın geçen yıla nazaran; beş fazlası ya da beş eksiğinin gelmesi normal.
Birinci yerleştirmeye, sınavda OKS-TM, OKS-MF puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar 11-18 Temmuz arasında başvurabilecek. Bir defaya mahsus 20 tercih yapılacak. 2. yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak. Yerleştirme sonuçları 25 Temmuz'da açıklanacak . Kayıtlar 28 Temmuz-04 Ağustos arasında yaptırılacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 05 Ağustos'ta ilan edilecek.

Başarı sırası önemli
İkinci yerleştirmeye başvuran adaylar, 1. yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olsa bile bu okullardan kayıtları otomatik olarak silinecek 2. yerleştirmeye katılmak isteyen adaylar, 06–10 Ağustos arasında başvuru işlemlerini yaptırdığı okul müdürlüğünde talep dilekçesini doldurarak başvurabilecek.
15 Ağustos'ta 2. yerleştirme sonuçları açıklanacak. Adaylar 16-22 Ağustos arasında kayıt yaptıracak. 23 Ağustos 2. yerleştirme sonucuna göre boş kalan kontenjanlar ilan edilecek.
Adayın kayıt yaptırdığı tercihini korumak koşuluyla, üst tercihlerinden birine yükselmesine fırsat vermek ve kontenjanlarda oluşabilecek boşlukları doldurmak amacıyla, bu yıl ilk kez tercihinde yükseltme işlemi yapılacak . Bu kararından dolayı MEB'in değerli yöneticilerini kutluyorum. Tercihinde yükselme talepleri 24-25 Ağustos arasında adayın başvurusunu yaptığı okul müdürlüğüne yapılacak.
Son kez yapılan OKS, geçmiş yıllara göre daha kolaydı. Bu da daha çok öğrencinin, daha çok net çıkarmasına neden oldu. Bence, önceki yıllara nazaran, c uma günü çok sayıda birinci çıkacak. Aldığım bilgiler doğrultusunda bu sayı 100 dolayında. Testlerin soru çözüm ortalaması artacak. Bunun sonucu adayların girmek istedikleri okullar, 2007'ye göre daha fazla net isteyecek. Tahminime göre, adaylar geçen yıl 90 netle girdikleri bir okula, bu yıl 94-95 netle girebilecek. Bu nedenle taban puanların değişebileceği görüşü yoğunlukta. Ancak bence önemli değil. Tercihlerde önemli olan, sizin puanlardaki başarı sıranızla, istediğiniz bölümün aldığı son aday sayısıdır. Sakın panik yapmayın. Yalnız değilsiniz. Gazeteniz SABAH tercih döneminde daima yanınızda olacak.