kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güler: Zam yapmak zorunda kaldık

Yeni Haber
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Petrol fiyatlarının düşmeyeceği şeklinde genel bir kanaat var'' dedi.

Enerji verimliliğini arttırmak ve elektrik enerjisi kullanan motorların kullandığı elektrik enerjisinin azaltılması amacıyla başlatılan ''Enver Motor Hareketi'', Ankara Dedeman Oteli'nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, iş adamları, bürokratlar ve davetliler
katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, birkaç yıldır değişik ülkelerin petrol ve enerji bakanları ile uluslararası toplantılar yaptıklarını hatırlatarak, ''Bilhassa son aylarda yaptığımız görüşmeler, petrol fiyatlarının kolay kolay inmeyeceği şeklinde. Bu fiyatlarda yaklaşık yüzde 40 etki yapan bir belirsizlik var. Siyasi belirsizlik, spekülasyonlar vs.'' dedi.

''HEM DOĞAL GAZ, HEM ELEKTRİKTE AVRUPA'DA EN UCUZLAR ARASINDAYIZ''

Türkiye'nin kullandığı elektriğin yüzde 50'sini doğal gazdan ürettiğine dikkat çeken Güler, doğal gaza ödenen paranın ise yurt dışına gittiğini anlattı. Güler, doğal gazın petrol fiyatlarına bağlı olduğunu bu yüzden fiyatların bir süre daha düşmeyeceği şeklinde genel bir kanaat bulunduğunu bildirdi.

Bu durumda Türkiye'nin elektrik enerjisini daha verimli olarak kullanması gerektiğini belirten Güler, OECD'de ile mukayese edildiğinde Türkiye'nin enerji yoğunluğunda 2 kat, Japonya'dan ise 4 kat daha verimsiz olduğunu anlattı.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye yöneldiğini, 2002'de 17 megavat gücünde rüzgar tribününe sahipken, bu rakamın bu yılın sonunda 475 megavata ulaşacağını, hedeflerinin ise 5 bin megavat olduğunu belirten Güler, rüzgar enerjisinde Türkiye'nin potansiyelinin ise 48 bin megavat
olduğunu anlattı.

Enerji verimliliği konusuna bir enerji üretim projesi olarak baktıklarını kaydeden Güler, bu bakış açısı kapsamında ''Enver Motor Hareketi''ni aşlattıklarını söyledi. Enver Motor Hareketi tarafından geliştirilen normal motor ile yüksek verimli motorun salonda bulunan demosu hakkında da bilgiler veren Güler, yüksek verimli motor ile üretimin 45 vatla, normal motor kullanılarak yapılan üretimde ise 90 vatla yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin ürettiği 200 milyar kilovat saat enerjinin yüzde 40'ının sanayide kullanıldığını, sanayideki enerjinin yüzde 70'inin motorlarda kullanıldığını anlatan Güler, bu nedenle yüksek verimli motorların kullanımının enerji tasarrufu ve verimliliği bakımından önemli olduğunu bildirdi.

Bakan Güler konuşmasının sonunda, elektriğe 5 yıl boyunca zarar etmeden zam yapmadıklarını ancak petrol fiyatları nedeniyle sonunda zam yapmak zorunda kaldıklarının altını çizerken, ''Yine de bütün bunlara rağmen hem doğal gaz, hem elektrikte Avrupa'da en ucuzlar arasındayız hala'' dedi.

SANAYİ BAKANI ÇAĞLAYAN

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin sürekli büyüyen bir ülke olduğunu, bu büyümeye paralel olarak enerji tüketiminin de büyüğünü belirterek, enerjiyi sadece üretmenin yeterli olmadığını aynı zamanda verimli kullanmak gerektiğini söyledi.

Geçmiş dönemlerde ulusal bir enerji politikasının oluşturulmadığını, enerji üretiminin ıskalandığını ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmediğini ifade eden Çağlayan, bu nedenle Türkiye'de elektriğin yüzde 50'den fazlasının doğal gazdan üretildiğine, doğal gazın da ithal edildiğine dikkat çekti.

Çağlayan, enerjide arz güvenliğinin sağlanması, kaliteli üretim yapılması ve tüketici açısından enerjinin ucuz olması gerektiğini kaydetti.Bakan Çağlayan, enerjiyi temel girdi olarak kullanan birçok sektörde bile girdi maliyetleri ve rekabet şartlarının ağırlaştığı bir ortamda enerji konusunda gerekli aydınlanmanın yapılamadığını söyledi.

AK Parti hükümetinin enerji konusuna büyük önem verdiğini ifade eden Çağlayan, bir taraftan enerjinin çeşitlendirilmesine gidilirken bir taraftan da üretimin yerli kaynaklardan sağlanması noktasında önemli yol kat edildiğini bildirdi.Türkiye'yi Cumhuriyetin 100'üncü yılı olacak 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmayı hedeflediklerini belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

''Türkiye hızlı gelişmeler kaydediyor. Türkiye sürekli büyüyen bir ülke oldu. Enerji tüketimi de aynı paralelde büyüyor. Sadece enerjiyi üretmek
yetmiyor verimli kullanmak da gerekiyor. Maalesef hiç birimiz enerji tüketimi konusunda ne yaptığımızı bilmiyoruz.Kışın kalorifer yanarken, yazın klima çalışırken camları açıyoruz. Bunlar enerjinin verimli kullanımı konusunda çok geri kaldığımızı gösteriyor. Toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemli.Cari açık Türkiye için önemli bir sorun. Cari açığın temel nedeni enerji ithalatı. Hiç kimsenin 5 yıl önce 23 dolara satılan petrolün bugün 150 dolara çıkacağı şeklinde öngörüsü yoktu.''

EYLEM PLANI

Göreve geldiklerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile 11 maddelik bir Eylem Planı hazırladıklarını ve uygulamaya koyduklarını anlatan
Çağlayan, planın maddelerinden birisinin tüketicinin bilinçlendirilmesi için malların satışı sırasında kendilerine verilecek kullanma
kılavuzlarında enerji verimliliğine ilişkin bilgilerin bulunması olduğunu söyledi.

Sanayi Bakanı, planın bir başka maddesinin Organize Sanayi Bölgelerinde enerji yönetim birimlerinin oluşturulması, diğer bir maddesinin de enerji verimliliği konusunda danışmanlık hizmeti alan KOBİ'lere KOSGEB'in destek vermesi olduğunu anlattı.Plan doğrultusunda malların ambalajlarında ENVER grafikleri ve mesajlarına yer verileceğini belirten Çağlayan, bu konuda Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü ve Hazır Ambalaj Teknik Komitesinin çalışma yürüttüğünü bildirdi.Bakan Çağlayan, ''Cumhuriyet tarihinde bir ilk'' olarak nitelendirdiği Sanayi Envanteri çalışmasının Eylül ayı sonuna kadar tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

AA