kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

MIT'e öğrenci taşıyor Ücretsiz yaz okulları düzenliyor

Koç Üniversitesi'nin fizik profesörü Nihat Berker, geçtiğimiz günlerde Almanya'nın en prestijli ödüllerinden birini aldı. Bilim adamlarını destekleyen 148 yıllık Humboldt Vakfı, Berker'e temel bilimsel buluşları, geliştirdiği yeni teoriler ve kendi bilimsel alanın ötesinde de yaptığı katkılardan dolayı "Humboldt Araştırma Ödülü" nü verdi. Türkiye'den ilk kez bir bilim adamı bu ödülü aldı.
Berker dünyanın en önemli üniversitelerinden biri MIT'de (The Massachusetts Institute of Technology) burslu olarak okudu. 20 yıl bu üniversitede hocalık yaptı. 10 yıl önce de "artık ülkemde çalışmak istiyorum" diyerek Türkiye'ye döndü. Önce İTÜ'de çalıştı, üç yıldır da Koç'ta. İTÜ'lü sınıf birincilerini her yıl toplayıp MIT'ye 20 saatlik ders almaya götürüyordu, şimdi Koç'lu öğrencileri taşıyor. Bunun dışında ücretsiz düzenlenen yaz okulunda da Kayseri'den Van'a, İzmir'den Ankara'ya kadar fizik bölümlerinde okuyan lisans öğrencilerine de 12 gün yoğunlaştırılmış fizik derslerini gönüllü olarak veriyor. Bu okullara ilk kez 25 yıl önce Brezilya'da başlayan Berker, Türkiye'ye döndükten sonra da TÜBİTAK Boğaziçi Üniversitesi Feza Gürsey Enstitüsü'nde derslere devam etti.
Bu yıl ise ilk kez lise öğrencileri için de bu dersleri düzenliyor. Onlara da 12 günlük "yoğunlaştırılmış fizik dersleri" verecek. Berker, bu programı önerdiğinde "Kimse gelmez" dediklerini söyleyerek, "Ama Türkiye'nin birçok ilinden 187 öğrenci başvurdu. 100'nü seçtik. Üniversite 1 mekaniğini öğrenecekler" diyor. Türkiye'nin en şanslı öğrencileri de dünyanın sayılı bilim adamlarından biri Nihat hocalarından fizik derslerini alacaklar. Bize de zamanını kendine ayırmak yerine fizik alanında parlak çocukları yetiştirmek için harcayan Nihat hocanın da bu çabasını tebrik etmek düşüyor.