kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eylül'e kadar parayı nereye yatırmalı?

Yeni Haber
Kapatma kararı büyük ölçüde fiyatlandı. Ancak yeni risklerle piyasalardaki satış dalgası sürebilir. Uzmanlar, önümüzdeki iki ayda riski seven yatırımcılara, geri çekilme halinde 31-32 bin seviyelerinde alım öneriyor...

Yurtdışında artan petrol fiyatlarının yarattığı enflasyon kabusuyla birlikte şirket karlarının düşmesi, içerde ise Ergenekon gözaltıları piyasaları altüst etti. İMKB-100 endeksi 32 binlere kadar gerilerken, bileşik faizler yüzde 23'lere dayandı. Dolar 1.25, euro ise 1.96'ya yükseldi. Kısacası, piyasalar kelimenin tam anlamıyla dibe vurdu.

Önümüzdeki döneme yönelik beklentiler de iyimser değil. Ergenekon soruşturmaları, AKP kapatma davası, ABD'nin İran'a saldırma olasılığı gibi gelişmeler piyasaların üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanıp duruyor...

YENİ KRİZ ENFLASYON

Uluslararası piyasalar, mortgage ve küresel likidite krizinden kurtulamadan yeni bir kriz kapıya dayandı: Enflasyon... Malum, artan emtia ve akaryakıt fiyatları enflasyonu körüklüyor, artan enflasyon da faizleri. İşin kötüsü, petrolde yükseliş devam ettiği için enflasyonda da yukarı trendin sürmesi bekleniyor. Bu yüzden de hisse senedi piyasalarına sert satışlar geliyor. Petrolün yıl sonunda 170-200 dolara ulaşacağı yönündeki tahminler giderek daha fazla dile getirilmeye başladı. Yükselen petrol fiyatları nedeniyle havayolu şirketleri personel çıkararak hızla küçülmeye giderken, krizin izlerini silemeyen bankalarda da her gün binlerce insan işsizlik korkusuyla çalışıyor.

Bu belirsizlik ortamında bu sarmaldan kurtulmak göründüğü kadar kolay değil. Çünkü dolar petrolü, petrol enflasyonu, enflasyon da faizi körüklüyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB), artan enflasyon nedeniyle geçen hafta kısa vadeli faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 4'ten 4.25'e çıkardı.

AMB, bir yılı aşkın bir süredir ilk kez faiz artırdı. Euro Bölgesi'nde haziran ayı enflasyonu yüzde 4 ile 16 yıllık tarihinin zirvesine ulaştı. Bir önceki enflasyon rekoru yüzde 3.7 ile mayıs ayında kaydedilmişti. Enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.9 seviyesindeydi.

Türkiye'de de tablo farklı değil. Haziran ayında TÜFE yüzde 0.36 azalıp, ÜFE sadece yüzde 0.32 artsa da yıllık bazda tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 10.62 oldu. Üretici fiyatlarının yıllık artışı ise yüzde 17.03. Yüksek enflasyon sürüyor. Bu da Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri artıracağına dair beklentileri destekliyor. Yani yüksek enflasyon tüm dünyayla birlikte Türkiye'nin de sorunu olmaya devam ediyor.

Bundan sonra neler olacak? Bu seviyelerden döviz alınır mı? Yüksek faiz getirisinden yaralanmak için hangi vadeli tahvil ve bonoya yatırım yapmalı?..

İç siyasetteki gerginliğin ağustos ayı sonuna kadar sona ereceğini varsayarak, eylül ayına kadar en uygun yatırım aracının ne olduğunu araştırdık.

Doğal olarak hisse senedi piyasalarından başlamakta fayda var. Çünkü geçen haftaki dalgadan en çok hisse senedi piyasaları zarar gördü ve İMKB-100 endeksi bir ara 32 binlere kadar geriledi. Peki borsada dip seviyesi görüldü mü? Başka bir deyişle bu düşüş alım için fırsat olabilir mi?

Hazırlayan: Barış Bekar / İdil Taraklı (PARA)
www.paradergi.com.tr