kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı yatırım hedefinde 9 milyar dolarlık iskonto!

Meltem ERSOY EKONOMİ
Mart ayında 2008 yılı için yabancı yatırım hedefini 22 milyar dolar olarak açıklayan Yatırım Ajansı Başkanı Korkmaz, bazı yatırımların askıya alındığını ve hedefin 13-17 milyar dolar'a indiğini söyledi..
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, 2008 yılı için Türkiye'nin çekeceği doğrudan yabancı yatırım tutarını en düşük 13-14 milyar dolar, en yüksek ise 16-17 milyar dolar olarak öngördüklerini söyledi. Mart ayında yaptığı açıklamalarda bu tutarı 22 milyar dolar olarak dile getiren Korkmaz, tüm dünyada yatırımların hız kesmesinin yanı sıra Türkiye'deki iç dinamiklerin de sürece olumlu etki yapmadığının altını çizdi. "Bazı yatırımcılar yatırımlarını askıya aldı" diye konuşan Korkmaz, tedirginliğin daha çok Türkiye'ye ilk defa yatırım yapmayı düşünen şirketlerde yaşandığını belirtti. Korkmaz, "Ancak yine de, Türkiye güçlü bir ülke. Orta ve uzun vadeli bakan her yatırımcı son kararını Türkiye'den yana verecektir. Bunu temenni ediyoruz" dedi. Korkmaz, yatırım azalmasında dış konjonktür ile iç dinamiklerin hangisinin daha etkili olduğunun ise, yıl sonunda Türkiye'nin rakiplerine göre ne kadar az ya da fazla yatırım çekip çekmediğiyle ortaya çıkacağını vurguladı.

"GEBZE'DE TEMEL ATACAĞIZ"
Korkmaz, yatırımların tamamen kesilmediğine ilişkin örnek verirken de bu ayın sonunda İstanbul Gebze'de temeli atılacak yatırım hakkında bilgi verdi. Korkmaz, 'yüksek teknoloji ve enerjiye bağlı teknoloji yatırımı' olarak nitelediği bu yatırımın 800 kişilik yeni istihdam yaratacağını ifade etti. Korkmaz ayrıca, İtalyan bir yatırımcının yaklaşık 2 ay önce kapılarını çaldığını belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye ve bizim hakkımızdaki bilgiyi internet sitemizdeki verilerden elde etmişler. Kapımızı çaldılar. Ege sahillerinde bir tesis kurmak istiyorlar. Ayrıca, Karadeniz'e yatırım yapmak isteyen İspanyollar da var. Ancak tüm bunlar için karar netleşmeden daha fazla açıklama yapmak doğru olmaz."