kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Her şey dahil" sisteme sınır getirilsin

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Bu yılki turist beklentiniz ne?
Gidişat çok iyi. Oteller şimdiden dolu. Rus turistlerin sayısı gittikçe artıyor. Rusların geldiği yerlere Almanlar gelmiyor. Bölgeler bölündü. Kemer Rusların yeri, Side'de Almanlar var, Alanya'ya ise daha çok İskandinavlar geliyor. Otellerimiz Avrupa sahillerinde benzerleri yok ama fiyat seviyesi çok düşük. Bunun ana nedenlerinden biri kentlerdeki çirkin yapılaşma, betonlaşma ve yeşilliğin kalmaması. Turistin, otelden çıktıktan sonra mutlu olacağı alanlar yaratmadık. Çıkmıyorlar otellerden.

* "Her şey dahil" sisteminin etkisi nasıl?
Bu sistem kent merkezinin yakın olmadığı, yakınlarda yemek yiyecek mekanların olmadığı yerlerde uygulanabilir. Ama bizimkiler Alanya'da üç yıldızlı otellerde aynısını yapıyor. Üç yıldızlı otele adam tıkılır mı? Doğru dürüst lobi bile yok. Ben bunu Ankara'da da konuştum, sınırlama getirilsin diye. Hiç olmasa şehre 10-15 kilometreden daha uzak olan oteller bu sistemi uygulasın. Şehirde de aynı sistemi uyguladığınız zaman turistik doku ölüyor. Türkiye'nin Yunanistan sırından başlayarak Suriye sınırına kadar bütün sahil şeridi üzerine bir mega plan oluşturup yeni otantik şehirler kurulmalı.

* Sahiller kaldırır mı?
Marmaris, Alanya ve Kuşadası gibi yerler daha fazla insan kaldırmaz. Ama sahiller uzun. Osmanlı, Helen, Likya mimarisinde yeni şehirler kurulmalı ve binalar 2 kattan yüksek olmamalı. Kuşadası turizmin başladığı yerdi ama bugün kimse gitmiyor. Betonlaşmanın önüne geçilmeli. Turizm Bakanlığı'na daha fazla yetki verilmeli ya da Turizm Konseyi gibi bir kuruluş lazım. Bu kuruluş özel yetkilere sahip olmalı.