kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Boğaziçi yeni bir betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya.

Boğaz'a siteye 6 ay önce ret sonra onay...

HASAN ERŞAN İSTANBUL
SP Genel Başkan Yardımcısı Rıza Güneri'nin Tarabya'daki 120 konutluk site projesine 6 ay önce onay vermeyen belediye kararını değiştirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Boğaz'a siteye 6 ay önce ret sonra onay...
İstanbul'un doğal güzelliklerinden biri olan Boğaziçi yeni bir betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Refah Partisi döneminde devlet bakanlığı yapan, şu an ise Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Teoman Rıza Güneri'nin, "Boğaziçi geri görünüm koruma ve yeşil alan" olan Tarabya'da yapmak istediği 120 konutluk site projesine 6 ay önce onay vermeyen Büyükşehir Belediye Meclisi, kararını değiştirerek plan tadilatını onayladı.

YEŞİL ALANA İNŞAAT İZNİ
Teoman Rıza Güneri'nin sahibi olduğu Güneri İnşaat, 2007 yılında Sarıyer Tarabya Mühendisler mahallesinde, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Çalışanları Kooperatifi adına kayıtlı bulunan konutların hak sahipleriyle anlaştı. Kooperatif sahipleri, 120 dairelik inşaat için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 30 Mart 2007'de, 1/ 5000'lik plan tadilatı teklifinde bulundu. 23 bin 182 metrekare olan arazide toplam 3 bin metrekare inşaat hakkını, plan değişikliğiyle doğal SİT alanı içinde olan yeşil alana da imar hakkı isteyerek, 14 bin metrekareye çıkarmak istedi.

İLK PLAN REDDEDİLMİŞTİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Kasım 2007'de gündeme gelen plan tadilatı teklifine, ilgili müdürlükler, Boğaziçi Kanunu'na dayanarak, "kültürel, tarihi ve doğal güzelliği bozacak bir nüfus yoğunluğu getireceği, yeşil alanların inşaata açılacağı ve yeşil alan görüntüsünün bozulacağı" gerekçeleriyle karşı çıktı. Teklife Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün yanı sıra Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü de, bina yüksekliğinin fazla olması nedeniyle karşı çıktı. Büyükşehir İmar Komisyonu da, teklifin uygun görülmediğine dair raporu Meclis'e sundu. Büyükşehir Meclisi de teklifi yeniden değerlendirmesi için Planlama Müdürlüğü'ne iade etti. Altı ay süreyle Planlama Müdürlüğü'nde bekleyen plan teklifi, 16 Mayıs'ta tekrar gündeme geldi. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri aynen raporda yer almasına rağmen, plan tadilat teklifiyle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu bu kez Meclis'e sunduğu raporunda, "İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü, Koruma Kurulu'nun onayı ve Boğaziçi silüet hattı yapılaşmada dikkate alınacaktır" diyerek plana onay verdi. Plan tadilatı da bu rapor doğrultusunda kabul edildi.