kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakan Diyarbakır'da çözüm paketini açacak

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* DTP son eylemlerinde dini unsurlar kullanmaya başladı. Sizce bu parti açısından yeni bir strateji mi? AK Parti ile yerel seçimlerde başka türlü yarışamayacaklarını çok iyi gördüler. Ama bu dini unsurlar kendilerini inkâr anlamına geliyor. Çünkü Marksist Leninist bir örgüt din üzerinden siyaset yapmaya kalkışıyor. Öte yandan "ılımlı İslam" diye nitelendirdikleri bir projeye karşı olup, Kemalistler ile beraber hareket etmeleri gerektiğini söylemeleri paradoksal bir durum oluşturuyor. Din üzerinden siyaset yaparak kendilerini bir biçimde yaşatmaya çalışıyorlar. DTP, Kürt halkının iki noktada temel hassasiyetini gördü. Bunlar milliyet ve din. AK Parti bence her ikisini gözeterek demokratik bir siyaset izlediği için başarılı oldu. DTP de şimdi AK Parti karşısında yerel seçimlerde tekrar ezici bir hezimete uğramamak için yılana sarılmış gibi inkâr siyaseti güdüyor.

* DTP'nin Meclis'teki grup toplantısına, üç genç kadının sarı, kırmızı ve yeşil renk türbanla katılmasına ne diyorsunuz? Çok kışkırtıcı. Zaten ne zaman Kürt sorununa demokratik bir açılım getirilmek istense DTP şu ya da bu şekilde kışkırtıcı, provokatif bir dil kullanarak sabote etmeye çalışıyor.

'SAMİMİ DEĞİLLER'

* Türban sorunu için bir mesaj var mı?
Birincisi PKK'nın renklerini simgelemesi nedeniyle, niye PKK'nın renklerini simgeleyen o da ayrı bir tartışma konusu ama başörtüsü gibi aslında tamamen özgürlük sorunu olan bir konunun çözülmesinin provoke edilmesi amaçlanıyor. İkincisi, "Türban bizim için de bir değerdir ama yeşil, sarı ve kırmızı renklerden oluşan bir değerdir" demek istiyorlar. Bir anlamda AK Parti'den farklılıklarını ortaya koyma çabasındalar.

* DTP türban konusunda samimi olamaz mı? Kesinlikle yerel seçimler içindir. Gerçekten dine karşı bir samimiyetleri olsaydı, DTP yöneticileri Ramazan ayında Antalya'da bir otelde düzenlemiş oldukları toplantıda oruç tutmadıklarını gösteren toplu merasim düzenlemezlerdi. Aslında bu tür merasimler Kemalist ve laik çevrelere bir mesaj: "Bizim Kemalizm ve laiklikle bir problemimiz yok. Türkiye'yi tehdit eden bir siyasal İslam tehlikesi var. Bunun göstergesi AK Parti iktidarıdır"