kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

YÖK, yarın kontenjanları belirliyor

Yeni Haber
YÖK Genel Kurulu yarın üniversitelerde artırılması planlanan kontenjanlar için YÖK Başkanlık binasında saat 13.30'da toplanıyor. Yeni oluşturulacak sistem ile üniversitelerdeki kontenjanların yüzde 25'e kadar artırılması düşünülürken, kontenjan konusunun yarın karara bağlanması bekleniyor.

YÖK Yürütme Kurulu'nda haftalardır tartışılan üniversitelerdeki kontenjan artırımı konusu, yarın yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda masaya yatırılacak. Kontenjan artırımı için Yürütme Kurulu'nda birkaç formül ortaya konarken, kontenjanların belli bir standarda göre otomatik olarak artırılması planlanıyor.

Kontenjanların yarın belirlenerek 2008 ÖSS kılavuzlarına da yetiştirilmesi amaçlanıyor. 22 Mayıs'ta yapılan Genel Kurul'da tartışmaya açılan kontenjan artışının YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın açıkladığı yüzde 25'in altında olacağı ve yüzde 17-20 aralığında oluşmasının düşünüldüğü öğrenildi. Kontenjan artırımı için bazı fakültelerde ikinci öğretim bölümlerinin açılmasının planlanıyor. Son Genel Kurul'da bazı YÖK üyeleri tıp fakültelerindeki kontenjanların yüzde 25'in üzerinde artırıldığını ve bu durumlun yanlış olduğunu bildirmişti. Toplantıda, bazı üyeler de İlahiyat Fakülteleri'ndeki kontenjanların fazla yükseltildiğini söyleyerek bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini kaydetmişlerdi. Yarın kontenjanlar karar bağlanarak, 2008-2009 ÖSS kılavuzuna yetiştirilecek.

REKTÖRLERDEN YÜZDE 25'E TEPKİ

Geçen hafta YÖK Genel Kurulu sonrasında toplanan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), çoğunluğu rektörlerden oluşan 134 katılımcı ile toplanmıştı. ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, şu anda üniversitelerin altyapı, bütçe ve akademik personel sıkıntısı yaşadığını bildirmiş, bu nedenlerle kontenjanların artırılmasını son derece sakıncalı ve Türk yükseköğretiminin kalitesini bozucu anlamda değerlendirdiklerini anlatmıştı. Akaydın, ÜAK olarak, "Şu anda birçok üniversitemizde öğrenci derslikleri, mevcut öğrencilere bile yetmemektedir. Zaten geçtiğimiz yıllarda da Yükseköğretim Kurulu'nda ufak müjdelerle de olsa kontenjan artışları sağlanmıştır ve üniversiteler maalesef çok önemli bir doygunluğa erişmiştir. Bu tür kararların rektörlerin ve üniversitelerin görüşü alınmadan ileriye sürülmesini de kurulumuz, üniversite özerkliğine de ayrıca bir müdahale olarak yorumlamaktadır" açıklamasında bulunmuştu.

ARTAN BİR ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İÇİN 10 ÖĞRENCİ

Kontenjan artırımı konusunda üzerinde en fazla durulan sistemde, fakültelerdeki öğretim görevlisi sayısındaki artışa göre öğrenci sayısında artış yapılması planlanıyor. Fakültede 5'in altında öğretim görevlisi olması halinde öğrenci artışı yapılmayacak olan sistemde, 5'den fazla öğretim görevlisi bulunan fakültelerde artırılan bir öğretim görevlisi için 10 öğrenci artırılacak. Bu sistemin hayata geçmesi halinde bu yıl üniversite kontenjanlarında yüzde 25'e yakın bir artış yaşanması bekleniyor.

(ANKA)