kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erotik site yasağında İran'la yarışıyoruz...

Kemal PEHLİVANOĞLU / HABER MERKEZİ
Dünyada en çok tıklanan siteler, müstehcen diye yasaklandı. Çin ve İran'daki yasağın benzerini Türkiye'de Telekomünikasyon Kurumu uyguluyor..

Dünyanın en çok tıklanan siteleri arasında yer alan Youporn. com, Redtube.com, Xvideos. com gibi erotik içerikli siteler, Türk internet kullanıcısının erişimine yasaklandı. Dünyada hangi siteye ne kadar erişim olduğunu izleyen Alexa. com'un verilerine göre, Türkiye'de de çok tıklananlar arasında bulunan sitelere erişimi, Telekomünikasyon Kurumu'na bağlı Telekomünikasyon İletişim Dairesi Başkanlığı engelledi.

TOTALİTER ÜLKE
İstanbul Barosu Bilişim Suçları Merkezi Avukatı Mete Tevetoğlu'nun verdiği bilgiye göre, interneti düzenleyen 5651 sayılı kanunla, 8 çeşit suç şeklinden biri gerçekleşmesi, internet sitesinin kapatılmasını gerekli kılıyor. Bu suçlardan biri de müstehcenlik. Mahkemeler, müstehcen siteler hakkında aldıkları yasaklama kararlarını Telekomünikasyon Kurumu'na iletiyorlar. Kurum da siteyi erişime kapatıyor. Tevetoğlu, Telekomünikasyon Kurumu'nun hiçbir açıklama yapma gereği duymadığını belirterek, "Pek çok internet sitesi sahibi, sitesinin erişime engellendiğini öğrenip şaşırıyor" diyor. Tevetoğlu, Telekomünikasyon Kurumu'nun kimi durumlarda vatandaşların e-posta ihbarlarıyla hareket ederek, kendi başına site yasaklama kararı aldığını da söylüyor.

PROXY İLE ERİŞİLİYOR
Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Hukuku öğretim üyesi Doçent Dr. Leyla Keser, son derece muğlak bir kavram olan "müstehcenliğe" dayanarak internet sitelerinin kapatılmasının çözüm olmadığının altını çizerek, "İnternette bu tip engelleme ve yasaklamayı Türkiye'den başka sadece İran ve Çin gibi ülkeler uyguluyor" diyor. Keser, "Almanya'da da sadece Nazi propagandası yapan siteler kapatılıyor" dedi. Kapatılan erotik sitelere, kullanıcının kimliğini gizleyen ve "Proxy" adı verilen siteler aracılığıyla erişmek mümkün. Avukat Tevetoğlu, "Proxy yasadışı değil" diyor. Doçent Leyla Keser de "İnternette oluşturulan her engele karşı o engeli bir şekilde aşacak yöntemler mutlaka bulunuyor. Bu yüzden kapatmak ve engellemek işe yaramaz" şeklinde konuşuyor.