kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bedava suyun sevincini yıkım kararı gölgeledi

Zülfikar Ali AYDIN SABAH
Türkiye'de ilk kez bedelsiz su kullanımı hakkı yoluyla ibadethane statüsü alan Sultanbeyli Cemevi'nde sevinç kısa sürdü. Cemevi için kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunuyor..
İstanbul Sultanbeyli'de yaşayan 25 binden fazla Alevi için Pirsultan Abdal Derneği tarafından prefabrik olarak 5 yıl önce Sultanbeyli Cemevi kuruldu. Binanın yetmemesi üzerine Cemevi başkanı Sadegül Çavuş, belediyenin kendilerine yeni bir arsa tahsis etmemesi üzerine, mahkeme kararıyla, beldedeki 5 dönümlük bir arazinin tapusunu alarak inşaatı başlattı. Ancak arazi üzerinde hak iddia edenler ile birlikte belediye yönetimi harekete geçti ve arazinin su havzası içinde olduğunu ileri sürüp, imar izni olmadığı gerekçesiyle inşaatı durdurdu. Çavuş hakkında imar kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle şu ana kadar 60'ın üzerinde dava açıldı. Bu arada aralıklarla devam eden cemevi inşaatı sırasında morg kullanılır hale geldi ve yöneticileri "ibadethane" statüsünde oldukları gerekçesiyle, bedelsiz su kullanımı için İSKİ'ye başvurdu. Uzun yazışmalar sonunda İSKİ tarafından "Bedelsiz ibadethane-Cemevi" statüsünde ücretsiz su kullanımı izni verildi.

YARGITAY'DAN DÖNDÜ
İbadethane statüsü tanınan Cemevi hakkındaki yıkım davaları ise sürüyor. Sultanbeyli Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Cemevi'nin yıkımı için açılan davada, geçtiğimiz yıl verdiği "ret" kararı, itirazlar üzerine Yargıtay tarafından bozulmuştu. Bozma kararı sonrası tekrar yerel mahkemeye gelen davaya yeni atanan bir başka hâkim, Cemevi hakkında yıkım kararı verdi. Cemevi başkanı Çavuş mahkemenin iki ay önce aldığı bu kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek "Karara bu kez biz itiraz edeceğiz. 5 yıldır her türlü engel karşımıza çıkarıldı. İnşaat sürerken beton firmaları bize beton vermedi. Dışardan inşaatı tamamlamak için getirdiğimiz kamyonların çalışmaları engellendi. Ancak biz el birliğiyle bütün bunları aşmaya çalıştık. Bugün bize bedelsiz su kullanımıyla ibadethane statüsü verilmiş olabilir ama Cemevimizi yıkmak istiyorlar. Cemevimizi kurup yaşatmak için çok sıkıntı çektik. Yıkım kararı alınır ve uygulanırsa biz de etten duvar öreriz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları