kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Petrol fiyatı en büyük handikap

2001 yılında ortalama 22 dolar olan petrol fiyatları sürekli bir tırmanmayla geçen hafta 135 dolara vurdu. Dünya piyasalarını da Türkiye’yi de rahatsız etmeye başladı. Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek "Bu petrol fiyatlarıyla işimiz zor. Ekonomide karşı karşıya kaldığımız en büyük handikap" değerlendirmesini yaptı.
Petrol fiyatları hiç bu kadar yükselmemişti. 11 Şubat 1999'da 9.81 dolar olan ham petrolün varili geçen hafta 135 dolara kadar çıktı.
Yıllık ortalama fiyatlar da aşağıda tabloda yer alıyor. 1998 yılının ortalama petrol fiyatı 11.9 dolar. Geçen yılın ortalama fiyatı 68 dolar. Buna karşılık bu yılın geride kalan 4.5 aylık döneminde ortalama fiyat 105 dolara yükseldi. Aşağıdaki tabloda Petrol fiyatlarının 2001'de ortalama 22.7 dolara indiği, 2002'den itibaren sürekli yükseldiği dikkat çekiyor.

- Petrol şoku- Yedinci yükseliş yılında altı kata varan bir oranda artış piyasaları ve borsaları ancak etkilemeye başladı. 1970'li yıllarda yaşanan petrol şokunun etkisine benzer şoku daha yeni yeni görmeye başlıyoruz. O zaman ulaşılan 39 dolarlık rekor fiyatın bugünkü gerçek değerinin 101 dolar olduğu dikkate alınırsa ekonomiler ve piyasalardaki etkinin 100 doların üzerine çıkılması ve ileride de 150-200 dolara doğru gideceğinin tahmin edilmesiyle arttığı söylenebilir. Geçen hafta küresel piyasalarda meydana gelen kötüleşmelerin ana gerekçesi yükselen petrol fiyatlarıydı.

- Türkiye'ye etkisi- Türkiye de petrol fakiri ve ihtiyacını ithalatla karşılıyor. Bu durum dış ticaret açığını büyütmede önemli rol oynuyor. Enflasyonun artışında da enerji fiyatları yine önemli bir yer tutuyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış dış açığı 5.3 milyar dolar, enflasyonu da yarım puan kadar yükseltiyor. Aileler ve kurumlar akaryakıta ve enerjiye daha fazla harcama yapmak durumunda kalıyor. Bu da enerji dışı harcamaları ve yatırımları sınırlıyor. Buradan da büyüme olumsuz etkileniyor.

- Bakan'ın sözleri- İşte petrol fiyatlarının 135 dolarla tavana vurduğu ve küresel piyasaları da yere sermeye başladığı haftada Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile ekonomi yazarları bir araya geldi. Şimşek açıkça "Bu petrol fiyatları en büyük handikap" dedi. Büyümenin önündeki ikinci handikapı da "siyasi belirsizlik" olarak ortaya koydu.
Bu handikaplardan kurtulmak için ikinci nesil reformları yürürlüğe koyduklarını anlatan Şimşek, petrol fiyatlarının olumsuz etkilerini azaltmak için tasarrufun da bir çare olarak düşünülebileceğini hissettirdi. Temmuzda yürürlüğe girecek Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması ile elektrikte rasyonel fiyatlama dönemine girileceğinin altını çizen Şimşek'in sözleri tırnak içinde bitişikte yer alıyor.