kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yunan Genelkurmay Başkanı Türkiye'de

Yeni Haber
Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. İlk ziyaretini Anıtkabir'e yapan Grapsas, Genelkurmay Karargahı'na gelişinde törenle karşılandı.

İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Orgeneral Grapsas, tören kıtasını Türkçe selamladı. Orgeneral Büyükanıt ve Orgeneral Grapsas'ın karargah binasına geçişleri sırasında bando tarafından ünlü Yunan ezgisi Sırtaki çalındı. Orgeneral Grapsas'ın Şeref Defteri'ni imzalamasından sonra, iki komutan el sıkışarak poz verdiler.

İkili görüşmenin basına açık olan ilk bölümünde Yunan Genelkurmay Başkanı, Türkiye ile Yunanistan'ın ortak bir şansı olduğunu, Venizelos ve Atatürk gibi çok büyük iki lidere sahip olduğunu dile getirdi. Grapsas, "Bu iki lider oldukça önemli. Savaştan sonra büyük emek vererek iki halkın barışı için gayret gösterdiler. Onun için görevimiz, bugün bu iki büyük liderin adımları üstünde bu yola devam etmek. Tarihe hakkını vermek istiyorsak ve halklarımızı dediğimiz kadar çok seviyorsak bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Orgeneral Büyükanıt da Grapsas'ın ziyaretinin önemine dikkat çekerek, "Venizelos ile Atatürk, çok kısa sürede barış sağlamışlardır. Atatürk 1933'te Yunan Büyükelçisiyle yaptığı görüşmede (Askerler hep savaş yaparlar zannedilir, ama onlar barışı da iyi yaparlar) diyor. Güvenlik şemsiyesini askerler olarak biz sağlayabilirsek, politikacılar da daha iyi diyalog kurabilirler" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı olarak Yunanistan'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Orgeneral Büyükanıt, çok sıcak karşılandığını ifade ederek, Orgeneral Grapsas'ı Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

(ANKA)