kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kara harekatı birinci haftasında

Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik 21 Şubat Perşembe günü akşam saatlerinde başlattığı sınır ötesi kara harekatı birinci haftasını dolduruyor.

PKK'nın ağır kayıplar verdiği, doğal ve yapay barınak unsurlarının tamamen tahrip edildiği kara harekatı tüm hızıyla sürüyor. Gerek hava gerekse kara harekatında Türk ordusunun bölgede sivil tesis ve unsurlara zarar vermemesi de takdir topladı.

TBMM Genel Kurulunda 8 Ekim 2007 tarihinde hükümete 1 yıl süreyle sınır ötesi operasyonu için izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne dayanarak TSK 1 Aralık 2007 tarihinde operasyonlarını başlatmış ve 5 hava harekatıyla bölgeyi yumuşatmıştı.

Bu süre içinde diplomatik ve siyasi alt yapının da oluşturulduğu Hava harekatlarının ardından TSK'nın PKK'ya yönelik operasyonların en önemli ayağı olan kara harekatı 21 Şubat Perşembe günü saat 19.00'da başlatıldı. Harekatın ilk gününde, bölgede tespit edilen PKK'ya ait hedefler Hava Kuvvetleri uçakları, silahlı helikopterler ve kara ateş destek vasıtaları ile yoğun ve etkili bir şekilde ateş altına alındı. Aynı zamanda, birliklerin ilerlemesi sırasında PKK'nın kullandığı değerlendirilen doğal ve yapay bir çok tesis, içlerindeki çok miktarda mühimmat, malzeme ve yiyecek maddeleri ile birlikte kullanılmaz hale getirildi. Terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada 44 PKK'lı etkisiz hale getirilirken 5 asker şehit oldu.

23 Şubat Cumartesi günü bölgenin 4 ayrı kesiminde devam eden operasyonlarda, uçaklar ve uzun menzilli silah ateşleri sonucu saf dışı bırakılanlar hariç, 35 terörist etkisiz hale getirilirken, 2 asker şehit oldu. İki gün içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 79'a ulaştı.

Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütüne karşı icra edilen sınır ötesi harekatın 3. günü olan 24 Şubat Pazar günü, bölgede teröristlerle sağlanan sıcak temas aralıklarla devam etti. Her birinde PKK'lıların bulunduğu kesin olarak tespit edilen, derinlikteki 12 hedef grubu (63 hedef) Hava Kuvvetleri uçakları ile vuruldu. Çıkan çatışmalarda, içlerinde sözde lider kadroların da bulunduğu değerlendirilen 33 terörist etkisiz hale getirilirken 8 asker şehit oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 112'ye ulaştı.

Harekatın 4. gününde iki ayrı bölgede PKK'lılarla sağlanan sıcak temas aralıklarla devam etti. Birliklerin ilerleme istikametleri üzerinde ve derinlikte yer alan 6 adet hedef grubu ( 30 civarında hedef) Hava Kuvvetleri uçakları tarafından vuruldu. Çıkan çatışmalarda, 41 terörist etkisiz hale getirildi ve harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 153'e yükseldi. 2 asker ise şehit oldu.

Harekatın 5. günü olan 26 Şubat'ta yoğun kar yağışının, manevrayı kısıtlaması nedeniyle birlikler bulundukları bölgelerde bütünleme ikmali ile arazi arama ve tarama faaliyetleri gerçekleştirdiler. Harekat bölgesinin bazı kritik kesimleri zinde birliklerle takviye edildi.

Bölgeye takviye maksadıyla gelen terörist gruplarla sıcak temasın sağlandığı ve en kapsamlı çatışmaların gerçekleştirildiği harekatın 6. gününde 77 terörist etkisiz hale getirildi. Bu rakamla, etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 230'a ulaştı. Çatışmalarda 5 asker ve 3 Geçici Köy Korucusu ise şehit oldu.

Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri tarafından 47 mağara, 187 barınak ve sığınak, 29 hafif silah mevzii, 38 uçaksavar mevzii ve 11 ulaştırma tesisi kısmen ya da tamamen tahrip edildi. Harekat süresince bölgedeki 48 hedef grubuna (225 hedef) hava taarruzu gerçekleştirilirken, bu kapsamda, PKK'ya ait 13 uçaksavar mevzii, 69 mağara, 87 barınak, 5 eğitim tesisi, 21 lojistik tesis, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi ile 7 ulaştırma tesisi tam isabetle vuruldu.

ANKA