kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMEKLİ BİR İMAM KONUŞTU... DTP mitinginde Kuran asıp konuşan Muhyettin Eryılmaz emekli bir imam. Van’daki mitingde de bir kadın Kuran’ı böyle tuttu.

DTP mitinglerinde imam ve Kuran...

Ferhat ÜNLÜ / HABER MERKEZİ
DTP'nin sınır ötesi kara harekâtının protesto edildiği Diyarbakır mitinginde yörede "melle" olarak da bilinen bir imamın elinde Kuran'la bir otobüsün üzerinden konuşması, Van'daki DTP gösterisinde de yaşlı bir kadının başının üzerinde "Musaf" tutarak zafer işareti yapması "DTP, AK Parti'ye karşı dini mi kullanıyor" yorumlarına yol açtı. SABAH, Diyarbakır'da Kuran'la otobüsün üzerine çıkıp konuşan imam Muhyettin Eryılmaz'ı buldu ve DTP ile ilişkisini sordu. Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAYDER) Diyarbakır şube yöneticilerinden biri ve emekli Diyanet imamı olduğunu kaydeden Eryılmaz "İslam barış dinidir. Sükunet ve sulh dinimizin icabıdır. O gün korteji görünce sorduk, bu nedir, diye. Barış toplantısı dediler. DTP'den bir davet falan gelmedi. Barışsa, dünyanın neresinde olursak olalım varız dedik ve mitinge gittik. Olay bundan ibaret" dedi. DTP Diyarbakır İl Yöneticisi Zeynel Bağır da partide Diyanet'ten emekli imamlar bulunduğunu, ancak dini siyasete karıştırmadıklarını söyledi. Bağır, "Planlanmış bir şey değil. Biz dini siyasete alet eden partileri eleştiriyoruz çok hassasız" dedi. Sosyolog-yazar Ali Bulaç, "DTP'nin girişimleri AK Parti'nin hâkimiyetine karşı bir hamle olarak yorumlanabilir. DTP'nin din vurgusunun sonuç vereceğini düşünmüyorum. Dinin genel havaya sinmesi gerekir, yoksa bir imamın ya da kadının elinde Kuran'la konuşması sahici bir etki yakalayamaz" dedi Kürt aydını Altan Tan da DTP'de son dönemlerde öne çıkan din vurgusunun, Gülen cemaati ile AKP'nin Kürt sorununa yönelmelerine karşı bir siyaset olduğunu kaydetti. Tan "PKK şu anda 'İslami kesim Kürtlerin etnik taleplerini dinle bastırmak istiyor, size din verip dilinizi almak istiyor' propagandası yapıyor. DTP şimdi din üzerinden siyasete soyunuyor. İslam dinini kullanmak istiyorlar. Eğer samimi yaklaşırsanız din, Kürt sorununun çözümünde büyük bir fonksiyon icra edecektir" dedi.

YEREL SEÇİME YÖNELİK KAYGI
Gazeteci yazar Mehmet Faraç da, "Son dönemde dinin ön plana çıkmasının nedeni, AKP, Gülenciler ve Hizbullah'ın çok ciddi bir çalışma yürütmesi. Güneydoğu'da görevli imamların yüzde 40'ı PKK'yı reddeden bir çizgide değil. Bunun nedeni ise feodal yapı ve aşiret düzeni. PKK bunun farkında. Kuran'ı ve melleleri şimdi yeniden ortaya çıkaran zihniyet yerel seçime yönelik kaygı" dedi.
Haberin fotoğrafları