kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan

Yasaklarla olmaz

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
"Rektörlerden özgürlükçü tavır bekliyoruz" diyen YÖK Başkanı, "Yasaklar başörtüsüyle mi sınırlı, değil. Örneğin fikrinizi doğru düzgün açıklayabiliyor musunuz? Özgür üniversite, özgür YÖK olacak" dedi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anayasa değişikliğini onaylaması sonrasında türbanlı öğrencilerin üniversiteye alınması gerektiğini savunan YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, rektörlere çağrıda bulunarak, "Toplum, sizlerden özgürlükçü tavır bekliyor. Yasakları savunmak zordur" dedi. Özcan, SABAH'a şu açıklamayı yaptı:

* UYGULAMA BİRLİĞİ: Üniversitelere gönderdiğimiz yazı, acele bir metin değildi. Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması üzerine çok sayıda rektörden "Ne yapacağız?" telefonları aldık. Sorulara cevap vermek istedik. Hiçbir şey empoze etmedik. Rektörleri muallakta bırakamazdık.

* ÖZGÜR ÜNİVERSİTE, ÖZGÜR YÖK: Gerek YÖK'teki gerekse üniversite yönetimlerindeki bölünmüşlüğün farkındayız. Ancak biz, bütün yasakların kalkması istikametinde devam edeceğiz. Özgür üniversite, özgür YÖK olacak. Yasaklar sadece başörtüsüyle mi ilgili, değil. Fikrinizi doğru düzgün açıklayabiliyor musunuz?

* KATSAYI AYRIMI KALKACAK: Üniversiteye girişte katsayı konusunda genel bir çalışma yapacağız. Tüm YÖK üyeleri bu konuda mutabık. Öğrenciler ya eğitim hayatları boyunca yeteneklerine göre belli mesleklere yönlendirirler. Dolayısıyla üniversiteye girişte, katsayıya dayalı ayrım olmayacak.

* ÇATIŞMA NİYETİNDE DEĞİLİZ: Yetkimizi aştığımızı, kanunsuz emir verdiğimizi düşünmüyoruz. Özgür üniversite nasıl emir kumandayla bağdaşır? Ancak bazı rektörlerimiz YÖK'ün yazısını istedikleri gibi yorumladılar. Çatışma niyetinde değiliz. Birlikte çalışırsak başarılı oluruz.

* ÖZGÜRLÜKÇÜ TAVIR BEKLİYORUZ: Yasakçı rektörlerden özgürlükçü tavır bekliyoruz. Bu işi uzun süre sürdürmeyeceklerine inanıyorum. Toplum onlardan özgürlükçü davranışlar bekliyor.

* KIYAFET SINIRI: İlke olarak öğrenci, istediği kıyafetle gelebilmeli. Dünyada bu tür kısıtlama olan ülke yok. Çarşafla kapıyı zorlarsa bu, bir hakkın kötüye kullanılması saiki olarak yorumlanabilir. Cumhuriyetin niteliklerinin temel hak ve özgürlüklerin teminatı olduğunu düşünüyoruz.

* ÖĞRENCİLERE FORMÜL ÖNERDİ: 10-12 yıl önce türbanlı öğrenciler ile diğer öğrenciler yan yana oturuyorlardı. Niçin öğrencilere sorulmuyor? Ben onların arasından geliyorum. Böyle bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. Başörtüsü dolayısıyla üniversiteye alınmayan öğrenci fakültesine dilekçe verip, bir süreç başlatabilir.

* MAHKEMELİK OLMAM: Üniversitelerarası Kurul toplanıyor. Bu nedenle hukuki zeminde rektörlerle temas kuracak zamanımız kalmıyor. Toplantı yapabilseydik, ortak zemini arayacaktık. Kimseyle (rektörlerle) mahkemelik olmaya niyetim yok.

* REJİM MESELESİ: Türkiye'de her şey rejim tartışmasına dönüşüyor. Farklı düşünenler düşman gibi algılanıyor. Giderek pozisyonlar sağlamlaştırılıyor. Türkiye olarak bugüne kadar aradaki sınırı iyi çizemedik.

* BÜYÜKANIT'LA GÖRÜŞME: Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ile görüşmeye biraz çekinerek gittim. Görüşmenin gizliliği konusunda prensip kararı aldık. Kendisi eğitim konularıyla çok yakından ilgili. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmek isterim.