kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Amacımıza ulaştıktan sonra döneceğiz

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Roberts Gates'e, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde hedefine ve amacına ulaştıktan sonra geri döneceğini söyledi.

Erdoğan ile Gates arasındaki görüşmede Türkiye'nin geri çekilmesiyle ilgili herhangi bir tarih ifade edilmezken Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat akışının da devam edeceği öğrenildi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Erdoğan ile Gates arasında gerçekleşen ve bir saate yakın süren görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki Afganistan ve Kosova'da sergilenen dostluk ve işbirliğinin olumlu örnekler olarak gündeme geldi ve bunun bundan sonra da bu işbirliğinin süreceği konusunda Erdoğan ile Gates hem fikir oldular.

Afganistan'ın terörizme karşı küresel işbirliği için iyi bir örnek teşkil ettiğinin her iki lider tarafından da söylendiği görüşmede, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine gerçekleştirdiği operasyonla ilgili istihbarat işbirliğinin kesilmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi. Erdoğan'ın Türkiye'nin ne zaman Irak'tan çekileceğinin ölçüsünün "hedeflere ve amaçlara ulaşmak" olduğunu Gates'e söylediği belirtildi.

Erdoğan'ın Irak hükümetiyle temasa geçilmesi konusunda Gates'in yaptığı açıklamalara yönelik olarak da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakanı Nuri El Maliki ile zaten görüşmelerin olduğunu, Talabani'nin Türkiye'ye davet edildiğini söylediği ve yakın çalışmadan dolayı memnuniyetini dile getirdiği kaydedildi. Askeri operasyonların yanı sıra siyasi ve ekonomik çözümlerin de devam ettiğini belirten Erdoğan'a, Gates'in "Türk hükümetinin bu konulardaki çalışmalarını biliyoruz ve izliyoruz" dediği öğrenildi.

DEZENFORMASYONLAR OLABİLİR

Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın Gates'e operasyonun sivilleri yaşadığı alanlar dışında cereyan ettiği ve "Seçilen ve vurulan hedeflerde siviller yok. Sivillerin zarar görmesinin sözkonusu değil" dediği belirtilirken Gates'in de "Bu tür dezanformasyonlar olabilir" dediği kaydedildi.

PKK ORTAK DÜŞMAN

Erdoğan ile Gates arasındaki görüşmede PKK hakkında ortak düşman ifadesinin tekrar kullanıldığı ifade edilirken, Erdoğan'ın bu tanımın çok önemli olduğunu söylediği ve bu tanımdan memnuniyetini dile getirdiği bilgisi verildi.

Başbakan Erdoğan'ın Gates'e Türkiye'nin terörle topyekün bir mücadele içinde olduğunu, bu konuda Irak yönetimiyle ve diğer ülkelerle işbirliğinin elzem olduğunu söylediği de ifade edilirken, bu konuda Türkiye'nin yaklaşımının ABD ile paralellik gösterdiği üzerinde durduğu belirtildi. Görüşmede İran konusunun gündeme gelmediği öğrenildi.

BUSH'UN SELAMINI GETİRDİ

Heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakan Erdoğan ile ABD'li Bakan Gates'in bir süre baş başa görüştükleri de öğrenilirken Gates'in Başbakan Erdoğan'a ABD Başkanı Bush'un selamını getirdiği ifade edildi.

(ANKA)