kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CHP Genel Sekreteri Önder Sav (ortada), başvuru sonrası açıklama yaptı.

Söz Anayasa Mahkemesi'nde

Üniversitelerde başörtüsüne serbesti sağlayan anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi gündemine geldi. CHP ve DSP milletvekilleri ile bağımsız Kamer Genç, anayasa değişikliklerinin iptalini veya "yok hükmünde" sayılmasını istedi..
CHP ve DSP türbana serbestlik sağlayan anayasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Başvuruda, değişikliğin başta laikliği içeren 2'nci madde olmak üzere Anayasa'nın 15 maddesine aykırı olduğu savunuldu ve değişikliğin iptal edilmesi ya da "yok hükmünde" sayılması istendi. 112 vekilin imzaladığı dilekçedeki bazı satırbaşları şöyle:

KUZU'NUN SÖZLERİ DELİL: Türbana ilişkin düzenlemenin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, "Türban Yasası'nın" mimarlarından olan Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun, "...Açıkça yapamayız çünkü. Açıkça deyince, açıkça teklif nasıl getirilir, böyle bir şey olabilir mi yani? İlk 4 madde açıkça teklif burada nasıl görüşülür." şeklinde Komisyon Tutanağının 121'inci sayfasına yansıyan görüşü bu düşüncenin bir örneğidir.

ÇATIŞMA ÇIKAR: Dini örtünme amaçlı kıyafetlerin giyilmesinin sınırsız, koşulsuz serbest bırakılması halinde, bu tür kıyafetlerin giyilmesi, kamu yönetiminde ve toplumsal yaşamda ayırımcılığı davet edebilecektir.

DİNSEL İNANÇ GEREĞİ: Anayasa Mahkemesi kararlarında "dingereğe dayalı" sözcükleri kullanılmasa kıyafet serbestisinin Anayasanın başlangıcında yer alan laiklik ilkesine aykırı düşeceği görülmektedir...

DAYANAK, BAYAR KARARI: Anayasa Mahkemesi Celal Bayar'ın siyasi yasağının kaldırılmasıyla ilgili kararda, anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerini değiştirme amacına dönük bir kanun çıkarılamayacağını belirtmiştir. Anayasanın hükümlerinde en küçük bir etki ve değişme yapması veya yeni bir Anayasa kuralı koyması mümkün değildir."