kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Modern İslam için Diyanet'te hadis revizyonu yapılıyor

DIŞ HABERLER
Diyanet İşleri'nin uzmanlarla yaptığı çalışmayla gerçeği yansıtmayan hadisler ayıklanıyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; kadına şiddet, recm cezası gibi suçlara yeni bir tanım getiriliyor..
Diyanet İşleri, şeriat kurallarının temellerini oluşturan hadisleri inceleme altına aldı. Gerçeği yansıtmadığı belirlenen hadisler geçersiz sayılarak yine bir yorum oluşturulacak. Katolik uzman Koerner de Hıristiyanlık reform hareketinin tarihsel sürecinden İslam'ın modernleşmesi için ne gibi dersler çıkarılabileceği konusunda proje için çalışan Ankara Üniversitesi profesörlerine danışmanlık yapıyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberi şöyle:

PROJE CESUR BİR GİRİŞİM
Türkiye modern çağa uyulması için İslami şeriat kurallarının yeniden yazılması ve resmi olarak Kuran'ın yeniden çevrilmesi için etkileyici ve cesur bir girişimde bulunuyor. Uzmanlara göre ortaya çıkacak sonuç kadınlarla ilgili şeriat yasalarındaki ayrımcılığı ortadan kaldırarak, yine dini kuralların öngördüğü suç işleyenlerin ellerinin kesilmesi, taşlayarak öldürme gibi cezaları ortadan kaldırarak İslam'a modern bir yeniden tanımlama getirecek. Batı ile Doğu'nun birleştiği yerde bulunan bu büyük ülkenin dinamikleri hem Ortadoğu'ya uzanırken hem de Avrupa Birliği üyeliğine gözünü dikmiş durumda. Hükümete bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yardımlarıyla Ankara Üniversitesi'nin reformcu İslam uzmanları, şeriatın temelini oluşturan Hz. Muhammed'in yaşamı ve o dönemde yapılanlardan anlatılan öykülerle yazılan hadislerin yeniden çevrilmesi ve yorumlanmasında bir grubun neredeyse sona geldiklerini söylüyor.

ÇAĞDAŞ TOPLUMLA UYUMLU
Yazar Mustafa Akyol, "Ekiplerden biri çalışmalarını neredeyse bitirdi. Kadın karşıtı ve düşmanlığı taşıdığına inanılan bazı hadislerde problem var. Bu hadislerden bazıları silinerek gerçek olmadıkları açıklanabilir. Bu çok cesur bir girişim olacak" diyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Türkiye uzmanı Fadi Hakura da "Proje çağdaş toplumun ahlak ve sosyal değerleriyle uyumlu bir Türk Sünni İslamı yaratma girişimidir. Projeyi hazırlayanlar bunu bir devrim olarak değil, orijinal İslam'a dönüş olarak görüyor. Son birkaç yüzyılda tüm reform hareketlerini engellemeye çalışan aşırı muhafazakarcılıktan uzak orijinal İslam'a. Bu bir şekilde Hıristiyanlık reform çalışmalarıyla benzerlik taşısa da aynı değil" diyor. İlahiyatçılara danışmanlık yapan Katolik uzman Koerne, "Bu gerçekten Modern Avrupalının eleştirel düşünce biçimi ile Osmanlı Müslümanları'nın Kuran geleneklerinin bir sentezi. Aynı zamanda politik bir ajanda" diye konuşuyor.