kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız"
Kuzey Irak'a kara harekatının süresiyle ilgili olarak Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız" açıklamasını yaptı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Türkiye'nin Kuzey Irak'a başlattığı kara harekatının kısa sürmesi ve tam hedeflere yönelik olması gerektiği mesajını verdi.



BAKAN GÖNÜL'ÜN AÇIKLAMALARI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne karşı yürüttüğü kara harekatı ile ilgili olarak, ''Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok'' dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Gönül'ü makamında ziyaret etti. Gönül, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'i Milli Savunma Bakanlığı'na gelişinde resmi törenle karşıladı.

İki Bakan, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.Yedi yıl aradan sonra bir ABD Savunma Bakanı'nın Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Gönül, Gates'e geçirdiği kazaya rağmen Türkiye'ye ziyaretini ertelememiş olmasından dolayı teşekkür etti.

Ziyaretin bölgesel anlamda öne çıkan Kosova'nın bağımsızlığı, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak'ın kuzeyine yönelik olarak başlattığı kara harekatı esnasında gerçekleşmesi sebebiyle de ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Gönül, görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin mevcut durumunun, askeri, savunma sanayi ve teknoloji alanlarındaki işbirliği faaliyetlerinin, NATO-AB ilişkilerinin ve terörizmle mücadele konusundaki işbirliğinin ele alındığını söyledi.

Gönül, ''ABD, Türkiye'nin önemli bir müttefiki olmasının yanı sıra ülkemizin NATO üyeliğine en büyük desteği veren ve Tük Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonunda geçmişten günümüze yoğun bir işbirliği içerisinde bulunduğumuz büyük bir ülke olması dolayısıyla da önem taşımaktadır'' dedi.

Türkiye'nin Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesine katılan 9 ülke arasında yer aldığını ve 217 adet F-16 uçağının mordernizasyonu, 30 adet F-16 uçağı başta olmak üzere Blackhawk, Seahawk helikopterleri ile AWACS erken uyarı uçağının müşterek üretiminin iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğinin ne kadar üst düzeyde olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu anlatan Gönül, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin son dönemde artarak devam ettiğini kaydetti.

Gönül, ''Ülkelerimiz dünya barışına ve bölgesel barışa katkıda bulunmak adına Kore'den Bosna-Hersek'e, Kosova'dan Afganistan'a, Somali'den Doğu Timor'a kadar dünyanın birçok bölgesinde ABD askerleri ile birlikte görev yapmaktadır'' dedi.

TERÖRİZMLE ORTAK MÜCADELE

Son dönemde Türkiye ve ABD'yi yakından ilgilendiren bölgesel ve küresel bazı gelişmeler yaşandığına işaret eden Gönül, bu konuların başında
terörizmle mücadelenin geldiğine dikkati çekti.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım 2007'de gerçekleştirdiği ABD ziyareti esnasında, ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmenin iki ülkenin terörizmle mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktasını teşkil ettiğinin altını çizen Gönül, ''Başta Sayın ABD Başkanı ve Sayın Savunma Bakanı olmak üzere ortaya konulan siyasi irade ile PKK terörü her iki ülke tarafından ortak düşman olarak kabul edilmiş, terörizmle mücadele konusunda mevcut işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırılmış ve PKK terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımı süreci böylece başlatılmıştır'' diye konuştu.

Türkiye'nin tüm diplomatik girişimlerine rağmen terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde varlığını sürdürmesi neticesinde, Hükümetin 28 Kasım 2007
tarihinde TSK'ya sınır ötesi operasyon konusunda gerekli yetkiyi verdiğini anlatan Gönül, şunları kaydetti:''ABD tarafından elde edilen istihbari bilgilerin Türkiye ile paylaşılması, Irak hava sahasının açılması ve Irak üzerindeki otoritenin Türkiye lehinde kullanılması neticesinde terör örgütüne yönelik harekat hava kuvvetlerimizin başarılı nokta operasyonları ile başlatılmış; buna ilave olarak yurt içerisindeki kara operasyonları devam ederken 21 Şubat 2008 tarihinden itibaren Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatı safhasına geçilmiştir. Bugüne kadar çeşitli vesilelerle ifade edildiği gibi başlatılan kara harekatının maksadı PKK terör örgütü unsurlarının etkisiz kılınması ve bölgedeki örgütsel altyapının kullanılmaz hale getirilmesidir. Yaptığımız bu harekatın yalnızca Türkiye'nin değil, Irak halkının güvenliği ve bölgenin istikrarına da katkıda bulunacağına inanıyorum'' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bu şekilde yoğun olması ve Bakan Gates'in ziyaretinin stratejik ortaklık çerçevesinde ABD ve Türkiye'nin
birbirleri için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Gönül, iki ülke arasındaki savunma sanayi ve askeri işbirliği alanında sürdürülen yoğun faaliyetlerin siyasi alandaki uyumun da bir göstergesi olduğunu söyledi.Gönül, ''Bu çerçevede ABD'nin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine verdiği desteğin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum, bundan dolayı da Sayın Bakan'a da teşekkürlerimi ifade ettim'' dedi.

Bu kapsamda ABD'nin başta PKK terör örgütü ile mücadele olmak üzere uluslararası platformda sağladığı desteğin Türkiye açısından büyük önem
taşıdığını da belirten Gönül, ''Sayın Bakan'ın yaptığı zamanlaması mükemmel olan bu önemli ziyaretin ülkelerimiz ve bakanlıklarımız
arasındaki müspet ilişki ve gelişmelere büyük katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum'' diye konuştu.

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gönül, bir gazetecinin ''operasyonun ne kadar süreceği, aylar alıp almayacağı'' yönündeki sorusuna, ''İlk olarak şunu ifade etmeliyim. Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok'' karşılığını verdi.

GATES: SÜRE KISA SÜRMELİ

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin Kuzey Irak'a başlattığı kara harekatının kısa sürmesi ve tam hedeflere yönelik olması gerektiği mesajını verdi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta geçen hafta başlattığı kara operasyonunun mümkün olduğu kadar kısa ve tam hedeflere yönelik olması gerektiğine inandıklarını söyledi; ancak, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bugün yaptığı görüşmede harekatın net bitiş tarihini almadığını belirtti.

Görüşmenin ardından gazetecilere yapılan açıklamada Gates, terör tehdidinin sadece askeri çözümlerle ortadan kaldırılamayacağının açık olduğunu belirterek, eş zamanlı olarak ekonomik programlar ve siyasi bir bakışın da gerekli olduğunu ekledi.

Gönül'le görüşmesinde harekatı sonlandırmak için bir tarih alamadığını belirten Gates, ancak bugün içinde üç görüşmesi daha olduğunu hatırlattı.

Gates Gönül'ün ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi.

Türkiye'nin kısa sürede kara harekatını sonlandırmaması durumunda ABD'nin geçen yıl Kasım ayından beri Türkiye ile gerçekleştirdiği istihbarat paylaşımına son verip vermeyeceği yönündeki bir soruya ise Gates, "Ortak çıkarlar var ve bunlar tehdit savurarak ve istihbarat keserek ilerlemez" yanıtını verdi.

Gates ABD'nin Afganistan ve Irak'a "terör tehdidi" gerekçesi ile girerek senelerce kalmasına karşın Türkiye'den bir an önce Irak'tan çıkmasını istemesinin çifte standart olup olmadığı yönündeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Pakistan'da ve Afganistan sınırında teröristlerin eğitim kampları var. Ancak biz Pakistan'ın bağımsız bir devlet olduğunu kabul ediyoruz. Bu konuda Pakistan hükümeti ile çalışıyoruz. Biz de Türk hükümeti ve Irak hükümeti arasında bu konuda yakın bir işbirliği olmasını umuyoruz, böylece birlikte mücadele edebilsinler."

Gates, Türkiye'nin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakanı Nuri Al-Maliki ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile de diyalog içinde olmasının önemine vurgu yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın iki bakanın basın açıklaması için merdiven ağzında dar bir alan belirlemesi nedeniyle, Gates ile birlikte gelen Amerikalı gazeteciler ile Türk basın mensupları arasında basın toplantısından önce kısa süreli bir arbede yaşandı.

AJANSLAR