kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Görüşmelerde yeni yöntem... TÜSİAD görüşmelerde yeni yöntem uygulamaya başladı. Görüşmeler artık başkan ve oluşturulan teknik komisyonun başkanı ile yönetimden ilgili komisyon başkanının katılımıyla yapılacak. Görüşmeler üç ayda bir Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilecek.

TÜSİAD'dan özel sektör dış borçları için uyarı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
TÜSİAD'ın Ankara görüşmelerinde, bankaların sendikasyon kredileri ile Hazine'nin borçlanma takviminin yılın ikinci yarısında olduğu belirtilerek, borçlar için Hazine ile koordinasyon istendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
TÜSİAD'dan özel sektör dış borçları için uyarı
TÜSİAD yönetiminin önceki gün gerçekleşen Ankara çıkarmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde sürdürdüğü sınır ötesi harekat ve türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi tartışmaları arasında ekonominin öncelikli sorunları damgasını vurdu. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Ferit Şahenk, TÜSİAD Üyesi Agah Uğur, Ergun Özen ve TÜSİAD teknik ekibiyle Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, SPK Başkanı Turan Erol, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Çağlar ve Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın ortak değerlendirme toplantısında, özellikle küresel riskler ve yapısal reform süreci üzerinde duruldu.

HAZİNE İLE EŞGÜDÜM
Örneğin, BDDK Başkanı Bilgin, Türkiye'de konut finansmanı (mortgage) kredilerinin yeni başladığını hatırlattı ve "Bankaların verdiği tüm mortgage kredileri batsa bile sermaye yeterlilik oranı 2 puan düşüyor. Şu anda ortalama sermaye yeterlilik oranı yüzde 16. Resmi oran yüzde 8. Bizim idari kriter olarak dikkate aldığımız oran yüzde 12. Bankacılık sektörü şoklara karşı dayanıklı" dedi. TÜSİAD yöneticileri, bankacılık sektöründeki dış kredilerin (sendikasyonların) ağırlıklı olarak yılın ikinci yarısında çevrileceğine işaret ederek, Merkez Bankası ve BDDK'nın yerli para kadar yabancı para likiditesini de etkili yönetmesi gerektiğini anlattılar. Bu çerçevede, Hazine'nin dış borçlanma takviminin mali sektörle koordinasyon içinde yürütülmesini önerdiler. Hükümetin üzerinde çalıştığı sanayi stratejisi ve yeni teşvik politikasına da değinen TÜSİAD heyeti, sektörel-bölgesel teşvik seçeneklerinin yanına "proje bazında teşvik" modelini de ekleyerek, proje bazlı, rekabetçi ve yenilikçi yatırımların teşvik edilmesini savundular.