kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kütahya'da deprem

Giriş Saati : 17.02.2009 08:16
Güncelleme : 17.02.2009 23:46
Yeni Haber
Kütahya'da merkez üssü Simav olan 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle paniğe kapılan bir kadın geçirdiği kalp krizi sonucu öldü, iki kişi de yaralandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, Kütahya'nın Simav ilçesinde saat 07.28'de 5 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin, 6,5 kilometre derinlikte oluştuğu bildirildi.

HASTANEDE TEDAVİ GÖREN BİR KADIN, PANİK NEDENİYLE GEÇİRDİĞİ KALP KRİZİ SONUCU ÖLDÜ


Kütahya'nın Simav ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sırasında hastanede tedavi gören bir kadının, panik nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği bildirildi. Simav Kaymakamı Rıza Dalan, vatandaşların deprem sonrası panikle sokaklara çıktığını söyledi.

İlçe merkezi, belde ve köylerde bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ve bacaların yıkıldığını ifade eden Dalan, Kaymakamlık koordinesinde kurulan İlçe Kriz Merkezi'nin çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Kütahya Valiliği ve diğer ilçelerden bu kriz merkezine teknik destek yapıldığını anlatan Dalan, ilçede ilköğretim okulları ve liselerin bugün tatil edildiğini anımsattı. Rıza Dalan, ''Hastanede tedavi gören Şaphaneli Nazife Çelik (38) adlı vatandaşımız, deprem sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir'' dedi.

Dalan, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe'nin ilçeye gelerek incelemelerde bulunacağını kaydetti. Bu arada, bazı GSM operatörlerine ait baz istasyonlarının depremden zarar gördüğü ve bu nedenle köylerde vatandaşların cep telefonlarıyla yakınlarına ulaşmada güçlük çektiği öğrenildi.

YARALANAN 2 KİŞİ TEDAVİ ALTINA ALINDI

Kütahya'nın Simav ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremde başına kiremit düşen çocuk ile pencereden atlayarak kolu kırılan kişi, hastanede tedavi altına alındı.

Sarsıntının ardından ailesiyle evden çıkan Özcan Alasulu'nun (6) başına çatıdan kiremit düştü. Deprem sırasında tek katlı evinin penceresinden atlayan Mehmet Akif Önal'ın (20) kolu kırıldı. Simav Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların tedavisinin beyin cerrahi ile ortopedi servislerinde sürdürüldüğü, yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığı öğrenildi.

KIZILAY BÖLGEYE ÖNCÜ EKİP VE SU GÖNDERDİ

Merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 5 şiddetindeki depremin ardından Kızılay bölgeye öncü ekip ve su gönderdi.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, deprem haberinin alınmasının ardından bölgeye Ege Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinden bir öncü haberleşme aracı, 2 afet uzmanı ve 400 şişe su gönderildi.

Simav Şubesinin de ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 200 kumanya hazırladığı belirtilen açıklamada, gerekli olması halinde yardım malzemesi gönderilmesi için de tüm çalışmaların tamamlandığı kaydedildi.

ARTÇI SARSINTILAR

Simav'da sabah saat 07.28'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Simav'da 8, Emet ve Şaphane ilçelerinde birer sarsıntı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, Emet'te saat 07.36'da 2.7 büyüklüğünde bir, Simav'da 07.38-08.05 saatleri arasında büyüklükleri 2.7 ile 3.6 arasında değişen 8, Şaphane'de saat 07.58'de 2.7 büyüklüğünde bir olmak üzere toplam 10 artçı sarsıntı kaydedildi.

İLKÖĞRETİM OKULLARI VE LİSELER BUGÜN TATİL EDİLDİ

Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen ve vatandaşlar arasında paniğe neden olan 5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, eşyaların zarar gördüğü bildirildi.

Simav Belediye Başkanı Rıza Özdemir, saat 07.28'deki depremin hissedildiği andan itibaren halkın korku ve panik içerisinde sokaklara çıktığını söyledi. Vatandaşların olası artçı depremler nedeniyle sokaklarda ve evlerinin bahçelerinde beklediğini belirten Özdemir, ''Halkımız korku ve panik içerisinde. Hemen hemen herkes sokakta, avlularının içinde. Deprem çok korku verici biçimde ve şiddetli seyretti'' dedi.

Özdemir, ilk incelemelere göre depremin can kaybına yol açmadığını ifade ederek, ''bazı binalarda çatlaklar oluştuğuna, camlarının kırıldığına, içindeki eşyaların devrilerek zarar gördüğüne şahit olduğunu'' anlattı. Depremin yaralanmalara neden olmadığını dile getiren Özdemir, Kaymakamlığın aldığı kararla ilçede ilköğretim okulları ve liselerin bugün tatil edildiğini ve bunun belediye hoparlöründen duyurulduğunu kaydetti.

Durumun net olarak belirlenmesinin ardından okullarla ilgili kararın yarın için yeniden gözden geçirileceğini bildiren Özdemir, ''Simav'da ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edildi. En azından bugün için tatil. Yarına nedir ne değildir bakacağız. Can kaybı olmayan şiddetli bir depremdi'' diye konuştu.

PROF. DR. AHMET METE IŞIKARA DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kütahya'nın Simav ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen depremin olağan olduğunu söyledi.

''KÜTAHYA VE ÇEVRESİ, BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ İÇERİSİNDE YER ALMAKTADIR''

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM), Kütahya ve çevresinin birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını anımsatarak, vatandaşların depreme karşı her zaman bilinçli ve tedbirli olmaları gerektiğini bildirdi.

UDİM'den yapılan açıklamada, saat 07.28'de 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin özellikle Simav, Demirci, Şaphane, Emet, Hisarcık, Tavşanlı, Kütahya, Altıntaş, Uşak, Yalova ve yakın çevresinde hissedildiği hatırlatıldı.

Depremin dış merkezinin, Simav ilçesinin yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda olduğu ifade edilen açıklamada, bölgenin, batı Anadolu'nun açılma rejimi içerisinde yer alan önemli tektonik unsurlardan birisi olan Gediz Grabeni'nin kuzeydoğusunda yer aldığı belirtildi. Depremin dış merkezinin Simav Fay Zonu diye adlandırılan, genel doğrultusu batı-kuzeybatı gidişli aktif diri faylarla çevrili bölgede olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''Genelde bölgede meydana gelen deprem etkinliği, hakim olarak doğu batı doğrultulu uzanan bu tektonik hatta ve onun kollarında meydana gelmektedir. 17 Şubat 2009 depremi de bu bölgede meydana gelmiş bir depremdir ve bölgenin tektonik özelliklerinden dolayı sık meydana gelen depremlerden biridir. Depremi takip eden süreçte 13 adet hafif şiddette artçı deprem meydana gelmiştir. Bölgede hafif ve çok hafif şiddetteki artçı depremlerin devam etmesi beklenmelidir. Kütahya ve çevresi, birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın depreme karşı her zaman bilinçli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.''

KÜTAHYA VALİSİ KOCATEPE, DEPREMDEN ZARAR GÖREN YAPILARDA İNCELEMELERDE BULUNUYOR

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, incelemelerde bulunmak amacıyla, sabah saatlerinde 5 büyüklüğündeki depremle sarsılan Simav ilçesine geldi.

Vali Kocatepe, Kütahya Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Vahit Okumuşer, Simav Kaymakamı Rıza Dalan ve diğer yerel idarecilerle ilçe merkezi ve Eynal Kaplıcaları'nda incelemelerde bulunuyor.

Yetkililer, depremde hasar gören Osmanbey İlköğretim Okulu ve Simav Endüstri Meslek Lisesi'ndeki incelemeler sırasında bu okulun tahliye edilmesini kararlaştırdı. Eğitime bir gün ara verilen ilçede, söz konusu okullarda öğrenim gören öğrenciler diğer okullara nakledilerek bu binalara ilişkin kararın daha sonra verileceği bildirildi.

Daha sonra hasarlı bir kereste fabrikasında incelemede bulunan yetkililerin, kubbesi, minaresi yıkılan ve iç kısmında hasar oluşan üç ayrı camiye geçeceği öğrenildi. Vali Kocatepe ve öteki yetkililerin, incelemelerin ardından depremle ilgili açıklama yapacağı belirtildi. Bu arada, birçok yapının duvarlarında çatlaklara neden olan depreme ilişkin olası acil durumlara karşı önlem alan İl Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Hükümet Konağı önünde ekipmanlarıyla hazır bekletiliyor.

KÜTAHYA VALİSİ KOCATEPE: 5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİN KISA SÜRMESİ NEDENİYLE HASARIMIZ AZ OLMUŞTUR

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, sabah saatlerinde 5 büyüklüğündeki deprem meydana gelen Simav ilçesinde incelemelerde bulundu.

Vali Kocatepe, incelemelerini tamamlamasının ardından geldiği Hükümet Konağı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu binaları, ev ve iş yerlerinde, Kütahya Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Vahit Okumuşer, Simav Kaymakamı Rıza Dalan ve diğer yerel idarecilerle incelemeler yaptıklarını anımsattı.

Çok sayıda yapıda çatlaklar oluştuğunu belirten Vali Kocatepe, ciddi ölçüde hasar bulunduğu belirlenen Osmanbey İlköğretim Okulu ve Simav Endüstri Meslek Lisesi binalarının tahliye edildiğini söyledi. Kocatepe, ilçede ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ve öğretime bugün ara verildiğini anımsatarak, bu eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin başka okullara nakledileceğini bildirdi.

İlçede 3 camide hasar tespit edildiğini ifade eden Kocatepe, hasar tespitiyle ilgili çalışmaların 5 ekip tarafından İlçe Kriz Merkezi koordinesinde yürütüldüğünü kaydetti. Kocatepe, Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesinde tedavisi süren bir kadının deprem sırasında kalp krizi geçirerek öldüğünü, başına çatıdan kiremit düşen çocuk ile pencereden atlayan kişinin yaralandığını ifade etti.

Sarsıntının yaklaşık 5 saniye etkili olduğuna dikkati çeken Kocatepe, ''5 büyüklüğündeki depremin kısa sürmesi nedeniyle hasarımız az olmuştur. Köylerimizde jandarma ve muhtarlar aracılığıyla durumu takip ediyoruz. Binalarda hafif çatlaklar dışında köylerde olumsuz bir durum yok. Hasar tespitinden sonra gerekli bölgelere yardım yapılacak. İlçe halkına geçmiş 'olsun' diyorum'' dedi.

Kocatepe, termal turizm merkezlerinden Eynal Kaplıcaları'nda da incelemeler yaptıklarını hatırlatarak, buradaki tesislerde hafif çatlaklar dışında deprem kaynaklı olumsuzluk bulunmadığını sözlerine ekledi. Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 07.28'de 5 büyüklüğündeki depremin ardından 07.36-12.51 saatlerinde büyüklükleri 2.6 ile 3.7 arasında değişen, Simav'da 29, Emet ve Şaphane ilçelerinde birer artçı sarsıntı kaydedildi.

(AA)