kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Nur Batur'un Cossiga ile söyleşisi öğreticidir...

Arkadaşımız Nur Batur'un İtalya'nın eski Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga ile yaptığı söyleşi, biz Türkleri de yakından ilgilendiren ve siyasal yaşamımızı derinine etkileyen bir döneme ışık tutuyor.
Soğuk Savaş yıllarının bir yansıması olan ve İtalya'da adına "Gladio" denilen NATO üyesi ülkelere özgü örtülü paramiliter yapılar, daha sonraki yıllarda tasfiye edildi.
Bu örgütlerin tasfiyesi sırasında en yoğun siyasi çalkantılar İtalya'da yer aldı.
İçişleri Bakanı olduğu dönemde Gladio'nun da sorumlusu olan Cossiga, eski Başbakan Aldo Moro'nun öldürülmesi (1978) ile bu görevinden istifa etmiş ve 1985'te de Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Soğuk Savaş'ın sona ermesi ertesinde Cossiga'nın Cumhurbaşkanı olarak siyasi sisteme ve özellikle Hıristiyan Demokratlar ile Komünistlere dönük eleştirileri seslendirmesi üzerine, Başbakan olan Andreotti, o döneme kadar kamuoyuna hiç yansıtılmayan "Gladio" hakkında açıklamalar yapmıştı.

Vatana ihanet suçlaması
Cossiga da bu gizli örgütle olan ilişkisini açıklayıp ve bundan ötürü gurur duyduğunu söyleyince, İtalyan Komünist Partisi "Vatana ve Anayasa'ya ihanet" suçlaması ile Cossiga'nın Cumhurbaşkanlığı'ndan azlini amaçlayan bir süreci başlatmıştı.
Parlamento Cossiga'nın görevden alınması istemini reddetti.
Ama Cossiga görevinin bitimine birkaç ay kala Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa etti.
Cossiga şimdi bütün eski İtalyan Cumhurbaşkanları gibi "Tabii Senatör" olarak siyasal yaşamdaki yerini korumakta.
Nur Batur'un bu önemli siyasal figürle yaptığı söyleşiyi okurken, "Türkiye bu olayların neresindeydi" sorusuna da cevaplar bulacaksınız.
Amerika'nın ve CİA'nın NATO üyesi ülkelerde siyasal yaşamı şekillendirip yön vermesini, gizli örgütlenmelerin fonlanma biçimlerini, parlamento denetimlerinin bazı kurumlara nüfuz edemediğini, İtalya'nın eski cumhurbaşkanı ve Gladio sorumlusu olan Cossiga'nın ağzından dinleyip öğreneceksiniz.

Farklı yapılar
Bu söyleşiyi okurken, İtalya ile Türkiye arasındaki sosyo-politik yapı farklarını göz önünde tutmanız gerekiyor.
Örneğin Cossiga'nın Cumhurbaşkanlığı'ndan azlini isteyen siyasal kuruluş İtalyan Komünist Partisi'dir.
Buna karşı Cossiga da, 1972'den öldüğü 1984'e kadar İtalyan Komünist Partisi'nin lideri olan Enrico Berlinguer'in kuzenidir.
İtalya Türkiye'deki Güneydoğu Sorunu benzeri sürekli bir krizi yaşamadığı için, Sovyet işgaline karşı direnişi başlatması amaçlanan Gladio türü bir örgütlenmenin, daha sonra içeride bölücü teröre karşı ve iç politikada kullanılması gibi bir deneyimi yaşamamıştır.
Ayrıca demokrasi İtalya'da yerleşik bir düzen olduğu için, silahlı kuvvetlerin siyasete müdahalesi gibi olgular, bu ülkenin gündemini değiştirmemiştir.
Nur Batur'un Cossiga ile söyleşisini sizlerin de derin bir ilgi duyarak okuyacağınıza eminim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın