kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cep telefonları klozet kapakları kadar mikroplu

Giriş Saati : 17.02.2009 13:28
Güncelleme : 17.02.2009 23:46
Yeni Haber
Sürekli elle temas edilen cep telefonlarının temizlenmediği takdirde hastalık bulaştıracağını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Hastalıklardan korunmak için cep telefonları her gün dezenfekte edilmeli" dedi.

Gündelik hayatımızda sürekli kullanılan cep telefonları yararının yanı sıra hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, sürekli elde tutulan cep telefonlarının eldeki bakterileri topladığına dikkat çekerek, "Telefon üzerinde üreyen bakteriler ağza, buruna giriyor o bölgelerde enfeksiyona neden olabiliyor" şeklinde konuştu. Dr. Sönmezoğlu, cep telefonlarının mikroorganizmaların tutunarak üreyebildikleri iyi bir yüzey olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Cep telefonları tıpkı klozet kapakları, kapı kolları gibi mikroorganizma yuvalarıdır. Günlük hayatımızda elimizi dokundurduğumuz pek çok yerden aldığımız mikroorganizmalar ellerimiz aracılığıyla cep telefonlarına geçiyor. Cep telefonları da belirli bir ısı yayıp, sıcak oldukları için mikroorganizmaların rahatça üremelerine olanak verir. Bunlar da özellikle mukoza olan, hassas yerlerde enfeksiyon yayılmasına neden oluyor. Diğer bir deyişle cep telefonları mikropları ağza buruna iten iyi bir yüzeydir. Özellikle açık bir yara veya sivilce varsa orayı enfekte eder. Hatta bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı olarak bu gerçeği ortaya koyuyor.

266 tıp personeli ve öğrencileri arasında bir araştırma yapılmış. Bu topluluğun yüzde 98'i cep telefonu kullanıyor ve sadece yüzde 3'ünün telefonu kullandıktan sonra temizlediği belirtilmiş. Yüzde 53 gibi bir oran ise telefonlarını hiç temizlemiyor. Telefonlar üzerinde yapılan incelemelerde ise 101 tane telefonda mikroorganizmalara rastlanmış ve bunun yüzde 45'inin de zararlı bakteriler olduğu belirlenmiş."

Cep telefonlarının enfeksiyona neden olmaması için kişiye özel cep telefonlarının başkası tarafından kullanılması durumunda hemen dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Dr. Meral Sönmezoğlu, "Hiç kimsenin eli steril değildir. Sadece kişinin kendisinin kullandığı telefon ise yine sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dezenfekte edilmelidir. Bu dezenfekte işlemi için aşındırıcı etkisi olmayan ıslak mendiller kullanılabilir. Ayrıca cep telefonlarına özel dezenfektan mendiller de kullanılabilir" diye konuştu.

(İHA)