kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Zaman İçinde Müzik kitabı, müzik yazarı Evin İlyasoğlu'nun imzasını taşıyor. Kitaptaki 10 CD'lik, toplam 12 saati aşan geniş müzik seçkisi, Naxos Müzik etiketiyle okurlara ve dinleyicilere sunulmuş durumda.

Müziğin hikâyesini bu kitaptan dinleyin

ÖZGÜR ÇAKIR SABAH
17.02.2009
Evin İlyasoğlu'nun Zaman İçinde Müzik adlı kitabı 8'inci baskıyı yaptı. Kitapla verilen 10 CD'lik ve 12 saatlik kronolojik setteki müzikler, klasik müziğin ve bestecilerin hikâyelerine eşlik ediyor..
Müzik yazarı ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu'nun Yapı Kredi Yayınları'ndan yedi baskı yapan ve 40 bin satan kitabı Zaman İçinde Müzik genişletilmiş haliyle Remzi Kitabevi'nce yeniden basıldı. Müzik tarihini Antik Çağ'dan 21. yüzyıla kadar olan 10 ayrı dönem halinde ele alan kitap her çağın müziği kadar tarihine, bilimine, ekonomisine ve felsefesine de bakıyor. Kitapta müziğin çağlar boyunca gelişen tarihinin yanı sıra bestecilerin özel yaşam hikâyelerini de bulmanız kitabı daha çekici kılıyor. Kitap eşliğinde ayrıca 10 CD'de, 12 saatlik bir müzik arşivi de yer alıyor. Kitabın son baskısında İlyasoğlu, 20. Yüzyıl dönemini yenilemiş ve bir de üstüne 21. Yüzyıl bölümünü eklemiş. Kitabın yeni baskısıyla ilgili olarak, bugün saat 19.00'da Aksanat'ta yapılacak söyleşisi öncesinde konuştuğumuz yazar Evin İlyasoğlu, kitabı kaleme alırken nasıl yola çıktığını şöyle anlatıyor: "Yıllarca yaptığım radyo ve televizyon programları ve verdiğim derslerden sonra insanların klasik müzik konusunda daha fazla şey öğrenmelerini istedim. İnsanlar klasik müziğe önce soğuk bakıyorlar. Ama onlara 'Bakın Bach şu eseri yazarken dişi çok ağrıyormuş,' ya da 'Bach 20 çocuğuyla nasıl yaşam savaşı vermiş,' deyince 'Aaa o da insanmış' algısı ortaya çıkıyor ve insanlar bir samimiyet hissediyor." Kitapta bazı hikâyeleri mercek altına da almak gerektiğin belirten İlyasoğlu şöyle devam ediyor: "Örneğin iki çocuğunu ve karısını öldüren besteci Gesualdo. Katil, ama bir çağı bitirip Barok Çağı'nı başlatan bir sanatçı. Eserlerindeki karmaşayı mercek altın alıp incelemek, önemli." İlyasoğlu, Zaman İçinde Müzik kitabının yeni bir doğan çocuk ya da yeni evlenen çiftler için iyi bir hediye olduğunu düşünüyor ve özelikle çocukların ev içinde bulunacak kitaba elini attığında hem okuması hem de müzikleri CD'den dinleyerek aşina olması için bir fırsat yaratacağını söylüyor. Türkiye'de müzik yazarlığının durumunu sorduğumuz İlyasoğlu, bu işin eskisi kadar ciddiye alınarak yapılmadığını vurguluyor. Zaman İçinde Müzik / Evin İlyasoğlu / Remzi Kitabevi
Haberin fotoğrafları