kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İngilizler kaçıyor

Fatih ABACIOĞLU-MUĞLA/SABAH
Giriş Saati : 17.02.2009 16:39
Güncelleme : 17.02.2009 23:19
Yeni Haber
Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan kriz nedeniyle, Muğla'da konut sahibi olan yabancılar, mortgage taksitlerini ödemekte zorlanınca, villalarını da satmaya başladı. Fethiye'de yaşayan 2 bin 500 İngiliz, evlerini satışa çıkardı. Üstelik, bölgede yabancıların isteklerine göre yapılan 10 bin konutta alıcı bekliyor.

Bu arada yabancılardan bazıları ise gelir sağlayıp borçlarını ödeyerek evlerini kurtarabilmek için villalarını apart otel gibi kullanmaya başladı.

MORTGAGE YAKTI

Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ercan, krizin İngiltere'deki bankacılık sektörünü zora sokması nedeniyle konut kredilerinin faizlerinin yükseldiğini söyleyerek, "Muğla'da ev alarak yerleşen yabancılar, Mortgage taksitlerini ödeyemez oldu. Bu nedenle evlerini satışa çıkarıyorlar. Fethiye krizden etkilenen bölgelerin başında geliyor. Muğla'daki konut satışlarının yüzde 40'lık bölümü yabancılara yapılıyor" dedi.

SATIŞA HAZIR 10 BİN KONUT VAR, HERKESİ ETKİLER

Güney Ege Turistik İşletmeciler ve Otelciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz, evlerini satmak isteyen yabancıların artmasının, birçok iş kolunun sıkıntıya girmesine neden olduğunu söyleyerek, "Muğla'da yabancıların isteklerine göre yapılan 10 bin hazır konut var. Onlara da alıcı bulunamıyor. Bu nedenle inşaat sektörü de durma noktasına geldi. Krizin Türkiye'yi henüz tam etkilemeye başlamadığı düşünülürse, sıkıntının daha da artması kaçınılmaz. Turistin Muğla'dan uzaklaşması, eğlence, taşımacılık ve barınma başta olmak üzere birçok iş kolunun küçülmesine neden olur. Önümüzdeki sezon, turist sayısında da yüzde 15 düşüş bekleniyor. Yabancıların evlerini satma telaşı da turizmi olumsuz etkileyecek" dedi.