kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MUHARREM SARIKAYA

'Trabzon - Sohum seferi başlayacak'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün Rusya Federasyonu gezisinin yeni bir dönemi başlattığını üç gündür yazıyoruz.
Görülüyor ki bu yeni süreç Türkiye-Rusya ilişkileriyle sınırlı kalmayacak; bölgesel politikaları da etkileyecek.
İlk yansıması da geçen yılın ağustos ayında Osetya ile Gürcistan'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile ilişkilerde ortaya çıkacak.
Bu çerçevede Ankara, Gürcistan ile ilişkilerde sıkıntı yaratmaması için 1994'ten bu yana askıya aldığı Trabzon-Sohum deniz ulaşım seferlerini yakında başlatma kararı aldı.
Türkiye'nin Abhazya'ya deniz ulaşım seferlerini başlatacağına ilişkin ilk bilgiler de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya'ya gerçekleştirdiği gezi dönüşü uçakta yaşanan sohbetlerde ortaya çıktı.

Babacan'ın kararı
Cumhurbaşkanı Gül, uçakta gazetecilerin, "Trabzon-Sohum seferleri başlayacak mı?" sorusuna, yanında bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan 'ı işaret ederek, "Dışişlerinin konusu, onlara sorun" yanıtını verdi.
Babacan ise, "Biliyorsunuz ayaküstü sorulara yanıt veriyorum" diyerek soruyu geçiştirdi.
Bakan, geziye katılan sivil toplum örgütü temsilcileriyle uçakta yaptığı sohbette aynı soruya net yanıt verdi.
Biraz ilerimizde gerçekleşen sohbette Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Cihan Candemir Babacan'a, "Trabzon Sohum seferleri başlayacak mı?" sorusunu yöneltti.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz 'ün de katıldığı Babacan-Candemir sohbeti şöyle devam etti:
Babacan: Türkiye'den Abhazya'ya direkt gitmeyi destekleriz. Ayrıca gitmeliyiz de...
Çeviköz: Bunu siyasi talimat olarak alıyorum. Ancak Gürcistan, Poti limanı üzerinden seferlerin yapılmasını istiyor. Doğrudan gidişi toprak bütünlüğüne karşı tavır olarak algılıyor.
Babacan: Hayır... Toprak bütünlüğüyle ilgili değil. Tamamen ticari bir durum... (Candemir'e dönerek) Nakliye işini yapacak insanları da bir araya getirin Ünal Bey (Çeviköz) ile görüştürün.
Çeviköz: Dilerseniz alt yapısını oluşturana kadar dillendirmeyelim.
Babacan: Yok yok, gerekirse ben de çıkıp söylerim.

Soçi Olimpiyatı beklentisi
Aslında Babacan'ın sözleri Trabzon-Sohum seferleri ile ilgili Ankara'nın hazırlığının son aşamaya gelindiğinin göstergesi.
Çünkü Türkiye'de de kalabalık diasporası bulunan Abhazya, uzun süredir seferlerin başlamasını istiyor.
Nitekim bir süre önce Sohum'da görüştüğümüz Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş da Türkiye'den öncelikli tek beklentilerinin bu seferlerin başlaması olduğunu söylemişti.
Ankara'nın Trabzon-Sohum seferlerini başlatması kararının gerisinde yatan tek neden tabii ki Abhazya'dan gelen yoğun talepler değil.
Cumhurbaşkanı Gül'ün de söylediği gibi 2014'te Soçi'de gerçekleşecek Kış Olimpiyat Tesisleri'nin inşaatını Türk müteahhitlerin gerçekleştirmesi isteniyor.
Yine bu sahilde yer alan limanların yenileme işlemini de Türk müteahhitlerin alması konusundaki kararlılık iki ülkede de kayda geçilmiş bulunuyor.
Yenileme işlemi sırasında Soçi limanı kapanacağından, Türkiye inşaat için gerekli ihtiyaçlarını Sohum limanı üzerinden karşılamayı hesaplıyor.
Kriz döneminde Osetya ve Abhazya'yı tanımayarak Gürcistan'ın yanında duran Ankara, meseleye ticari bakıyor.
Düşünce bu olsa da başta belirttiğimiz gibi Gül'ün Moskova gezisi, sadece iki ülke ilişkilerinde değil, bölgede de yeni süreci başlatmış bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın