kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çığlığı Davos'ta duyulan Hüda, Filistin'in simgesi

Bora BAYRAKTAR ATV HABER
16.02.2009
Hüda, Erdoğan'ın Peres'e "Plajda öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" dediği 2006'daki olayın kahramanı. Babası, kardeşleri ve kuzenleri dahil 8 ölüme tanık olduğunda daha 11 yaşındaydı..
Küçük yaşında büyük siyasi olayların, büyük çekişmelerin merkezinde oldu. Hüda Galiye'nin feryatları 16 ay süren ateşkesi bozdu, feryatları büyük bir savaş başlattı, Feryatları Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin nedenlerinden biri oldu. 9 Haziran sabahı Galiye Ailesi, yaz sezonunu açmak, çocuklarının karne başarısını kutlamak için Beyt Lahya sahilinde pikniğe gitmişti. Hiçbiri bu neşeli günün korkunç bir trajediyle son bulacağını bilmiyordu. Fakat İsrail gemilerinden fırlatılan füzeler, Galiye ailesinin sonu oldu. Plaja gelişigüzel atılan bombalar, Hüda'nın babası 48 yaşındaki Ali Galiye'nin ve ailesinden toplam 8 kişinin ölümüne neden oldu. Ölenler arasında Hüda'nın biri 6, diğeri 18 aylık, bir diğeri 4 yaşındaki üç kardeşi ile 15 yaşındaki ablası da vardı. Henüz 11 yaşındaki Hüda'nın yaşadığı şok, babasının, teyzesinin cansız bedenlerine sarılması, kendini kumların üzerinde bir oraya bir buraya atması, "Baba! Baba!" çığlıkları dünyayı sarstı. Hüda, ertesi gün cenazesinde babasından, yüzünü öperek af dilemişti. "Ailemi kaybetmeyi hak edecek ne yaptım?" diye soruyordu. Ama kimse bu soruya cevap veremedi. Kimse "Senin suçun yok" bile diyemedi. Cenaze boyunca sık sık bayılan Hüda'yı Filistin lideri Abbas ile Başbakan Haniye evlat edindiklerini açıkladı. Saldırının ardından Hamas, İsrail ile 16 aydır yürürlükte olan ateşkesi bozdu. Yıllardır süren ateşkes Hüda'nın gözyaşlarının ağırlığına dayanamadı. Büyük İsrail ve Filistin savaşı başladı.

TÜRKİYE-İSRAİL KRİZİNE KONU
2.5 yıl sonra Hüda bu kez İsrail ile Türkiye arasında yaşanan bir krizin konusu oldu. Davos'taki gerginlikte Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e söylediği "Öldürmeye gelince siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Plajdaki çocukları nasıl vurduğunuzu, nasıl öldürdüğünüzü iyi biliyoruz" sözleri, Hüda'nın yaşadıklarını anlatıyordu. Hüda, Gazze'de yoksul bir mahallede hayatta kalan kardeşleri ve annesi ile birlikte yaşıyor. Evinin kapısını onu bulmak umuduyla çalıyorum. Kapıyı kendisi açıyor, bizi 'buyur' ediyor. Artık 14 yaşında ve olan bitenin farkında. Bu görüşmeler acısını yeniden yaşattığı için annesi endişeleniyor. Türkiye'den geldiğimizi öğrenince endişenin yerini sıcak misafirlik alıyor. Galiye ailesi içinde sadece yataklar olan bir evde yaşıyor. Ölen babanın resmi odasının kapısında asılı. Hüda, süslediği kapıyı hiç açmıyor...

'BAŞBAKANA İÇTEN SAYGILAR'
Türkiye Başbakanı'nın Peres'le tartışması sırasında kendisini hatırlamasından onur duyduğunu söylüyor. "Başbakan Erdoğan'ın öyle bir anda bizi hatırlaması, Türk halkının gösterilerle, yardımlarla Filistin halkının yanında yer alması bizim için çok değerli. Sayın Başbakana en iyi ve içten dileklerimi, saygılarımı sunuyorum. Türk halkına teşekkür ediyorum ve böyle eylemler yapmalarını sürdürmelerini istiyorum" diyor. Hüda'nın yaşadığı acı o kadar büyük ki konuşurken sesimin titrediğini hissediyorum. Her şeye rağmen güçlü durmaya çalışıyor, son saldırıda kendisi gibi pek çok çocuğun ya yetim ya da öksüz kaldığını, bütün Filistin halkının büyük acılar içinde yaşadığını anlatıyor: "İsrail bu yaptıklarıyla sadece nefret tohumları ekiyor. Sadece biz değil tüm dünya bu yaptıklarından dolayı onlardan nefret etti. Ben de bu nefret edenlerin başındayım. Çünkü İsrail beni babamı görmekten mahrum etti."

Bora Bayraktar'ın özel röportajı veGazze izlenimleri bu akşam atv Ana Haber'de
Haberin fotoğrafları