kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Stres başarıyı tetikler"

Giriş Saati : 17.02.2009 13:51
Güncelleme : 17.02.2009 23:46
Yeni Haber
Psikiyatr Psikolog Dilara Kızılçay, insanların hayatlarında normal bir işlev görebilmesi için bir miktar strese ihtiyaç olduğunu belirtti.

Acıbadem Bursa Hastanesi Psikiyatrı Psikolog Dilara Kızılçay, ergen psikolojisi ve stresle baş etme yöntemleri ile ilgili verdiği bilgilerde hayatta biraz strese ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Çocukların kişilik analizlerini belirleme ile ilgili bilgiler veren Psikolog Kızılçay, etkin iletişim yöntemleri için de "Bir ağız iki kulak varsa, bir konuşup iki dinleyin. Doğru zamanda, doğru kişiye, doğru bilgiler verin. Mesajlarınız net, açık ve anlaşılır olsun. Gizlilikten kaçının, bilgiyi paylaşın. Karşınızdakini asla üçüncü şahısların yanında eleştirmeyin" ifadelerini kullandı.

Kişiler arası iletişimde koşulların da önemli olduğunu belirten Kızılçay, "Kişiler arası iletişim koşullarını sözlü ve sözsüz iletişim olarak ikiye ayırabiliriz. Sözlü iletişim genel olarak en etkili olanı gibi görünse de sözsüz iletişim de oldukça etkili bir iletişim çeşididir. Çünkü çocuklar bir konu hakkında bir şey anlatırken bizim sözlerimizden çok gözlerimize, davranışlarımıza, el ve kol hareketimize ve mimiklerimize bakar. Bunun için konuşurken ses tonu ve hareketlerimize de dikkat etmeliyiz." dedi.

Kişiler arası çatışmalarda iletişimin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Kızılçay, etkili sözel kalite için hoş ve ilgili bir tonla, sesin tonunun uygun ve konuşma hızının orta olmasıyla, basit ancak yeterli bir dille doğal ve akıcı bir konuşmayı tavsiye etti.

Stres ve stresle başa çıkma konusunda da bilgiler veren Kızılçay, "Stres bazen olumlu bazen olumsuz nedenlere bağlıdır. Normal bir işlev görebilmeniz için bir miktar strese ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Aynı olaylara farklı insanlar farklı tepkiler verir. Mesela yemek konusunda bir kız öğrenci şu cevabı verebilir; 'İstemem kilo aldırıyor', erkek öğrenci ise 'İsterim enerji veriyor'. Yani stresin temelinde sizin algılamanız ve deneyimleriniz vardır." dedi.

Olayları anlamlandırma ve değerlendirme biçiminin stresin boyutunu etkileleyeceği üzerinde duran Dilara Kızılçay, sözlerini şöyle tamamladı: "Aynı mekanda ve sosyal ortam içinde bazı insanlar son derece gergin ve stresli, diğerleri ise rahat ve mutlu olabilir. Stresliyken performansınız farklılaşır. Eğer çok fazla stres yaşıyorsanız performansınız azalır, bir miktar stres yaşamak performansınızı artırabilir."

(CİHAN)