kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ergenekon davasında ressamlar mahkeme için temsili resimler yapıyor. Üstte görülen Veli Küçük'ün resmi.

Ergenekon iddianamesi bir kere daha 'yapıt' oldu!

EVRİM ALTUĞ SABAH
17.02.2009
Ergenekon Davası, yarın akşam açılışı yapılacak bir sergiye daha konu olacak. Sanatçı Burak Arıkan, üç parçadan oluşan Ergenekon.tc adlı projesinde, internet ve iddianameyi tek bir mekânda buluşturuyor..
Geçen yılki Contemporary Istanbul Çağdaş Sanat Etkinliği'nde Ansen Atilla imzasıyla sergilenen The Little Man's WarDrobe - Küçük Adam'ın Savaş Dolabı adlı eser, sanatçı Atilla'nın da onayı ve SABAH gazetesine manşetten haber olduğu üzere, Ergenekon Davası'nda yargılanan emekli subay Veli Küçük'ü, fantastik bir tavırla tasvir ediyordu. Davanın başlamasından bir iki gün önce açılan fuar nedeniyle ilgi gören bu çalışmadan aylar sonra, bu kez de, Delüks isimli sanat oluşumunun katkılarıyla, sanatçı Burak Arıkan, Ergenekon. tc adlı projesini izlenime açacak. Arıkan ayrıca, eserlerini Venedik Bienali, MoMA, Ars Electronica, Neuberger Sanat Müzesi, Sonar Festivali, Hafriyat dahil çeşitli uluslararası ortamlarda da göstermiş. Açılışı yarın 19.00'da Galatasaray'da yapılacak proje sergisi, bir 'çok ortamlı yerleştirme' olarak tasarlanmış. Müzikleri Barış K. imzalı çalışma, perşembe, cuma ve cumartesi akşamları, 17.00 - 20.00 saatleri arasında izlenebilecek. Eseri, Ergenekon davasının karmaşıklığı ve toplumda yarattığı şok nedeniyle ortaya çıkarttığını anlatan Arıkan, projesini SABAH'la paylaştı:

- Ergenekon.tc projesine ilham veren ilk olayın, iddianamenin yazılı olarak kamuya açılmasından kaynaklanan bir 'teknik uçurum' olduğunu anlıyoruz. Sizin bu koşullar altında, söz konusu iddianameyi sergi mekânına işlemenizdeki gayeniz neydi ?
- Ergenekon.tc projesi mekâna üç parça olarak yerleştirildi. Birincisi, ortaya çıkan diyagramların yüksek çözünürlükte basılması ve duvara yapıştırılması. Bu şekilde ziyaretçiler diyagramı detaylı okuyabiliyor. İkincisi diyagram animasyonlarının yedi tane televizyonda gösterilmesi. Televizyon, Ergenekon Davası'nın takip edildiği ana arayüz, ancak bu sefer bizi Ergenekon'a bağlayan arayüzlerde diyagramlar görüyoruz. Üçüncüsü 2455 sayfa iddianamenin tümünün basılması, bir odaya yerleştirilmesi ve sergi ziyaretçilerinin kalemle üzerine not almasına veya karalamasına açılması. Sergiden sonra bu 2455 sayfa ziyaretçilerin notlarıyla ve çizimleriyle beraber bir kitap olacak. Fiziksel ve sanal arasındaki gerginlik, bana göre gerçek ile hikâye arasındaki gerginliktir. Dijital yöntemlerle ortaya çıkan diyagramları ve kaynak olarak kullanılan iddianamenin kendisini fiziksel olarak bir arada deneyimleterek, bu uçurumu biraz olsun kapatmayı amaçladım. Bunun üstünde ziyaretçiler ise kendi görüşlerini ekleyerek katıldıklarında, kafalarında yeni sorular uyanabileceğini düşünüyorum.

- Ergenekon mefhumunun 'popüler kültür'e daha fazla mal olacağına inanır mısınız ?
- Ergenekon Davası için Pop-Ötesi diyebiliriz. Hemen her toplumsal sınıf ve yaş grubu tarafından takip edilen, herkeste şüphe ve şaşkınlık uyandıran, bizi sürekli uyaran bir konu. Herhangi popüler bir konunun böyle bir özelliği yok. Ergenekon mefhumunun popüler kültüre girmesi (meselâ bir pop şarkısının sözlerinde) bir içselleştirme sonunda olabilir sanırım, ki bırakın içselleştirmeyi, dava hergün bizi şok etmeye devam ediyor. Ergenekon.tc projesinin bu konuda bir etkisi olmaz sanırım.

- Ergenekon ve serginin 'gelişimi' arasında bir paralellik olacak mı ?
Evet. Dava gelişmeye devam ediyor, yeni belgeler ekleniyor. Bu doğrultuda projeninin yeni edisyonlarını yapabilirim. Diğer projelerimde olduğu gibi ucu açık, yaşayan bir sistem olarak düşünüyorum Ergenekon. tc projesini.

- Sergi 'delil' kabul edilse ve dava adına sizinle işbirliği yapılsa tepkiniz ne olurdu ?
Şaşırmazdım.

- Gerçek okur yazarlık oranının tartışmalı olduğu bir toplumda dijital okur yazarlıktan medet ummak biraz iyimserce değil mi ?
Bu, bir eleştiri. Türkiye Devleti'nin yargı sistemi dahil tüm organları bizimle daha etkin dijital ilişkiler kurabilir. Toplumun dijital okur yazarlık seviyesi devletinkinden daha yüksek .

- Kamuoyuna en önemli mesajınız nedir ?
Bu projeyle uğraşırken daha çok farkına vardığım basit bir nokta var. Ergenekon davasında geçen kişiler, kurumlar, gruplar, yerler, teoriler, ideolojiler, ve inançlar arasındaki kaynaşma, toplumda karmaşık bir çatlak oluşturmuştur. Bu çatlağın karmaşası ne o çok merak edilen 1 NUMARA ile, ne de bütün bir hiyerarşik düzen ile açıklanabilir. Ergenekon tek merkezli değil, çok merkezlidir. Ergenekon devlet veya askeriye gibi hiyerarşik yapıların içine geçişebilen, dağıtık, tasarlanmamış ama kendiliğinden büyümüş organik bir yapı olduğu için varlığını sürdürebilmiştir.

- Proje internette 'halka açılacak' mı ?
Projenin dökümantasyonu www.ergenekon. tc sitesinde olacak. Site, projeyi oluşturan hammaddeyi barındıracak, yani Ergenekon İddianamesi dijital olarak siteden indirilecek. Bilgi için Tel: 0532 517 5951
Haberin fotoğrafları