kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gordon Brown - Taro Aso

İngilizler kâbus görüyor Japonlar teşvik bekliyor

16.02.2009
İngiltere Sanayiciler Konfederasyonu hükümetin beklenenden 100 milyar sterlin fazla borçlanacağını ileri sürdü. Japonya, son çeyrekte yüzde 3.3, yıllık yüzde 12.7 küçüldü..
Uluslararası Para Fonu IMF'nin öngördüğü gibi ABD'den sonra kredi krizinden en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. 2008'in son çeyreğinde yüzde 1.5 oranında küçülen İngiltere ekonomisinin bu yıl yüzde 2.8 daha daralacağı tahmin ediliyor. İşsizlik oranının yüzde 8 daha artması bekleniyor. 2008 yılının son çeyreğinde ülkede 4 bin 600 şirket de iflasını, 2 bin şirket kayyuma devredilmeyi istedi. 200'ün üzerinde şirket de kayyuma devrildi. Artık durgunluğun değil depresyonun konuşulduğu İngiltere'nin adı krizin yeni kurbanları arasında da ilk sıralarda yer alıyor. İngiliz Sanayi Konfederasyonu'nun hazırladığı raporda hükümetin kriz boyunca beklenenden 100 milyar sterlin daha fazla borçlanmak durumunda kalabileceği uyarısında da bulunuldu. Rapora göre geçen kasımda yapılan yüzde 1.7'lik küçülme tahminine rağmen bu yıl İngiltere'de ekonominin yüzde 3.3 küçülmesi bekleniyor. İşsiz sayısının da yılsonunda 2.9 milyonu bulacağı öne sürüldü.

'ŞİŞMAN KREDİLER'
İngiliz hükümeti üst düzey banka yöneticilerine ikramiye yasağı getirmeye hazırlanıyor. Hükümet yılda 20 bin sterlin kazancı olan alt düzey memurların ikramiye almasına izin verecek. İngiliz gazetelerine göre "İkramiye kesintisi, şişman kediye benzeyen bankacı devrini sona erdirecek." Lloyds bankası 120 milyon sterlin ikramiye dağıtacağını açıklayarak tartışma yaratmıştı. Ülkede işten çıkarmalar da devam ediyor. BMW'nin mini modelini ürettiği Oxford'daki Cowley fabrikasından 850 işçi çıkarılacak.

Halkın desteğini kaybettiler
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, krize yanıt vermede uluslararası rol oynamış ve takdir kazanmıştı. Japonya'da yapılan araştırma halkın yüzde 10'unun Başbakan Taro Aso'yu desteklediğini gösteriyor.