kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Günde 280 kişi işsiz kalıyor

AA
Giriş Saati : 17.02.2009 10:38
Güncelleme : 17.02.2009 17:41
Yeni Haber
Tofaş, OYAK Renault ve Bosch gibi önemli otomotiv fabrikalarının üretim yaptığı Bursa'da ocak ayında 8 bin 401 kişinin işini kaybettiği bildirildi.
Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca yaptığı açıklamada, küresel ölçekte faaliyet gösteren, üretimlerinin yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden otomotiv şirketlerine ev sahipliği yapan Bursa'da, istihdamdaki kan kaybının ''endişe verici'' boyutlarda sürdüğünü söyledi.

Kanca, kentte reel sektördeki tablonun ağırlaşmaya başladığı 2008 yılının sadece son çeyreğinde 24 bin 363 kişinin işten çıkarıldığını, yılın tamamında ise 56 bin 700 kişinin işsizler ordusununa katıldığını ifade ederek, 2009'un ilk ayındaki verilerin de bu trendin devam ettiğini gösterdiğine dikkati çekti.

''GÜNDE 280 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI''

İç ve dış pazarlardaki daralmanın, doğrudan istihdama yansıdığına işaret eden Kanca, geçen yılın son çeyreğinde peş peşe üretimlerine ara veren ve işçi çıkaran otomotiv ana ve yan sanayi firmalarının bazılarının, siparişlerdeki azalmaya bağlı olarak Ocak 2009'da da üretimlerini durdurduğunu hatırlattı.

Kanca, şunları kaydetti:
''Otomotiv sektörünün başkenti konumundaki Bursa'da ocak ayında 8 bin 401 kişi işini kaybetti. Bu, bir başka hesapla değerlendirildiğinde ortaya çıkan tablo şudur; kentte günde 280 kişi işten çıkarıldı. Böylesine bir tablo, çok ağır bir tablodur. Bu veriler, hala yoğun bakımda olduğumuzu gösteriyor. Aileleri dört kişi olarak kabul edip, rakamı 4 ile çarptığınızda 33 bin 604 kişiyi kendi kaderleriyle baş başa bırakmışsınız demektir. Aynı zamanda sosyal bir yaradır bu. Çalışanların bile zor geçindiği kriz ortamında bu insanlar ne yapacak?''

Ocak 2008'de ise 6 bin 247 kişinin işten çıkarıldığını anımsatan Kanca, kentteki istihdam kaybının Ocak 2009'da 2 bin 154 kişi daha fazla olduğuna işaret etti.

''ÖNLEMLER KONUSUNDA ZAMAN KAYBEDİLİYOR''

Kanca, krizin etkilerinin tüm dünyada yoğun şekilde sürdüğünü, ancak gelişmiş ülkelerde önlemlerin zaman kaybetmeden devreye sokulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin ise ciddi tedbirler konusunda zaman kaybettiğini iddia etti.

İç ve dış pazarlar açılmadığı sürece reel sektördeki krizin süreceğine değinen Kanca, şunları kaydetti:
''Hala yoğun bakımdayız, önlem alırsak 2010'da dizlerimizin üzerine kalkabiliriz. Dış pazarların açılmasını beklerken iç pazarı canlandırıcı önlemler alabiliriz. Dünya bunu yapıyor. Yerli malı tüketelim, iç piyasayı canlandıralım, böylece istihdam imkanı da yaratmış oluruz. Her ne kadar hükümet edenlerin kısmi çalışma ödemeleriyle ilgili çalışmaları doğru ise de işsizlik sigortasından istifade edenlerin sürelerinin düşürülmesi ve aldıkları işsizlik sigortası desteğinin de artırılması gerekir. Bu önlemler iç piyasadaki canlılığı artırır.''

Kanca, 2009 yılında olumsuz yönde çok önemli gelişmeler olmaması halinde, sendikaların bazı önemli otomotiv ana sanayi firmalarıyla aralarında ''işçi çıkarılmaması'' konusunda bir mutabakat bulunduğunu da sözlerine ekledi.