kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya ekonomisi zorda

CİHAN
Giriş Saati : 17.02.2009 11:44
Güncelleme : 17.02.2009 17:41
Yeni Haber
Küresel mali krizden, petrol gelirlerinin azalması ile birlikte etkilenen Rusya ekonomisinde kriz reel sektörde derinleşmeye başladı. Ocak ayında sanayi üretimi Aralık ayına göre yüzde 19,9 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 16'lık bir kayıp var. Yetkililerin tüm yıl için bekledikleri düşüşün bir ayda gerçekleşmesi ekonomi çevrelerini endişelendiriyor.

Interfax haber ajansı, verilerin, son 15 yılın en kötü rakamları olduğu bilgisini verdi. Çeşitli sanayi üretimlerinde yüzde 40-50'lere varan düşüşün yaşandığı kaydediliyor. Ocak ayında doğalgaz üretimi de yüzde 10 azaldı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, mevcut ekonomik durumun sıkıntılı olduğunu kabul etse de her şeyin kontol altında olduğunu ifade ederek, 1998 yılında yaşanan krizin tekrarlanmayacağı garantisi veriyor. Medvedev, krizle mücadelede yetersiz bulduğu dört valiyi görevden alırken önemli tespitlerde bulundu: "Öngörülen iç açıçı değil, komplike. Ancak bu çözümsüz oldunduğu ve aşırı kötü olduğu anlamına da gelmiyor." Görevden alınan dört valinin bulunduğu bölgelerin, işsizlik artışında ilk dörtte yer alması dikkat çekti.

Rusya, petrolün varilinin 95 dolar olacağı öngörüsüyle bütçeyi yenilemek için hazırlıklarını sürdürüyor. Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, hükümetten 2-3 haftalık daha ek süre istedi. 2009'da yüzde 10 açık vermesi beklenen bütçe fonlarla kapatılacak.

Diğer taraftan, Rusya ekonomisindeki en çok kaybeden bir dönemde en çok kazanan oligarklar oldu. Rusya'nın ilk on zengini servetlerinin üçte ikisini kaybederken, milyarder sayısı da 101'den 49'a geriledi. Krize nakitte girmeyi başaran Mihail Prokhorov 14,1 milyar dolarlık serveti ile Rusya'nın en zengini olma ünvanını kazanırken, 40 milyar dolarlık zenginliği ile Rusya'nın en zengini olan Oleg Deripska'nın mal varlığı 4,9 milyar dolara düştü.