kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sinemayla sıkıntılarını unutuyorlar

CHA
Giriş Saati : 16.02.2009 19:48
Güncelleme : 16.02.2009 22:16
Yeni Haber
ABD basınında çıkan haberlere göre Amerikan halkı ekonomik krizin verdiği sıkıntıları sinema salonlarına giderek unutmaya çalışıyor. Çeşitli gazetelerde çıkan haberlerde ve halk ile yapılmış mülakatlarda insanların günlük sıkıntılarını unutmak istediklerinde ilk akıllarına gelenin sinemaya gidip film izlemek olduğu gözleniyor.

Amerikan tarihinde yaşanmış en büyük ekonomik buhran olarak ifade edilen 1930'lu yıllardaki kriz dönemlerinde beyaz perdeye gelen "Frankenstein" korku filmi de o dönemde izlenme rekorları kırmıştı. Tesadüf müdür yoksa bunu bilerek mi yapıyor sinema dünyası ancak, "Friday the 13th" filmi de 1931 yılında gösterime giren "Frankenstein" gibi ekonomik krizin hat safhalarda olduğu bir dönemde sahnelendi.

Uzmanlara göre, insanlar sorunlarından kaçmak için sinema salonlarına koşarken, 11 Eylül gibi saldırıların ardından da beyaz perdelere daha çok şiddet içerikli, aksiyon filmlerinin gösterildiğine dikkat çekiyor. Günlük yaşadıklarıyla insanların sinema salonunda gördükleri arasında ilişki kurmasını sağlayan filmlerin genelde başarılı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunu zaman zaman toplumun uyutulması olarak da değerlendiriyor.

BATILI KÜLTÜRÜNÜN KORKULARININ AKSİNE "13 RAKAMLI CUMA" İYİ GELDİ

Birçok batı ülkesinde ayın 13'ncü gününe denk gelen cuma günleri kesin nedeni bilinmemekle birlikte uğursuz sayılır. Ancak bu uğrusuzluk efsanesi "Friday the 13th" (Cuma 13) filmine hiçte uğursuz gelmiş görünmüyor. Friday the 13th filmi hafta sonu Amerikalıların akınına uğradı. Korku filmini izlemek için sinema salonlarına gidenler bilet ofislerine tam 42 milyon 200 bin dolar bıraktı. Bu rakam sinema tarihinde bugüne kadar "Başkanlık Günü" ile "Sevgililer Günü" hafta sonunda bir filmden elde edilmiş en büyük gelir oldu. Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde Amerikalılar sinema gişelerine 190 milyon dolar bırakırken bu rakam geçen yılın aynı hafta sonuna oranla yüzde 38.5 fazla olduğu ortaya çıktı.

"Friday the 13th" adlı korku filmi sinema tarihinde gösterime girdiği ilk hafta sonunda elde ettiği hasılat bakımında rekor kırarken bundan önce en fazla gelir elde eden 2004 yapımı gerilim filmi "The Grudge" olmuştu 39 milyon 100 bin dolarla.

Warner Bros film şirketine ait olan yapımın konusu, gençlerin katıldığı yaz kampında bir katilin ortalığı yakıp yıkmasını anlatıyor. Gösterime girdiği hafta sonunda maliyetinin toplamından iki katından daha fazla gelir getiren "Friday the 13th"ün çekimleri için yapımcı şirket 19 milyon 400 bin dolar harcamıştı.

"Cuma 13" korku filminin ardından hafta sonu gişelerde en fazla hasılatı 19 milyon 600 bin dolarla "He's Just Not That Into You" adlı komedi filmi elde etti. Bu filmin iki haftadır gösterimde olması nedeniyle geçtiğimiz hafta sonu 20 milyon dolara yakın hasılat elde etmesini sinema uzmanları Warner Bros için büyük başarı olarak değerlendiriyor.

Haftanın üçüncü en fazla hasılat yapan eseri 20th Century Fox şirketinin "Taken" adlı yapımı elde etti 19 milyon 300 bin dolarla.

Haftanın en fazla kazandıranlar listesinde dördüncü sırada Disney's yapımcı şriketine ait "Confessions of a Shopaholic" filmi 15 milyon 400 bin dolarla yer aldı. Aynı şirketin üç boyutlu fantezi filmi "Coraline" da ikinci haftasında 15 milyon 300 bin dolar yapmayı başardı.

Haftanın ilk on listesine giren yapımlarında daha çok romantik ve heyecanlı hikayeler beyaz perdeye aktarılmış görünüyor. İlk onda yer almayı bu haftada başaran ve 14 haftadır gösterimde olan "Slumdog Millionaire" hafta sonu 7 milyon 200 bin dolar hasılat yaparak uzun süredir sinema severlerin ilgi odağı olmayı başardı.