kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Paranoya değil, herkesin telefonu dinleniyor

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
15.02.2009
Bilgisayar mühendisi Yılmaz Sönmez: Cep telefonu operatörleri dinleme kayıtlarını silmiyor, saklıyor. Operatörlerin bilgisayar sisteminden istihbarat kurumuna hat var, herkesi dinliyorlar..
Bu haftaki Haftanın Sohbeti'nin konuğu Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez. Telefon dinlemeyi konuştuk. Malum son dönemde nasıl kaydedildiği belli olmayan ama Türkiye gündemiyle ilgili ses kayıtları internet sitelerinde dolaşıyor. Ergenekon sanıkları arasında yer alan bazı isimlerin, daha önce çok sayıda insanı dinledikleri ortaya çıktı. Bir de yargılanan kişilerin ve yakınlarının, ses dosyaları internet sitelerinde dolanıyor. Bunlar kim tarafından ve nasıl kaydedildiği bilinmiyor. Ama içeriklerinin de önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. En son Ergenekon tutuklusu, emekli orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtları yayınlandı. Bu kayıtlarda Eruygur'un nasıl "sahte" yollarla tahliye edilmeye çalışıldığı yer alıyor. Peki, gerçekten herkes dinleniyor mu? Bizi nasıl dinliyorlar? Bu soruları Yılmaz Sönmez'e sorduk. Sönmez, telefon dinlemeleriyle ilgili davalarda bilirkişi olarak da görev yapıyor.

* "Dinleniyoruz" kaygısı paranoya mı yoksa gerçekten dinleniyor muyuz? Dinleniyoruz. Herkes dinleniyor. Cep telefonuyla sadece dinlenmiyoruz. En önemlisi fişleniyoruz. Cep telefonu sürekli sinyal verdiği için sahibi 24 saat fişleniyor. Bu dinleme hukuk tanımaz, kötü niyetli istihbaratçılar tarafından yapılıyorsa, mesela 10 yıl bo ve yunca nokta nokta nereye gittiğiniz ve kimlerle görüştüğünüz biliniyor.

* Cep telefonu operatörleri yaptığımız tüm görüşmeleri dinliyor mu? Her şeyden haberdarlar. Çünkü cep telefonunun sinyal kayıtları operatör tarafından serverlara kaydediliyor. Konuşmalar depolanıyor. Aslında operatör şirketinin onları hemen silmesi lazım.

* Silmiyorlar mı? Hayır. Saklayıp, depoluyorlar. O konuşmalar bizim özel hayatımız, onu tutmasının manası yok. Ama sorun sadece bu değil. Artık dışarıdaki herkes herkesi dinleyebiliyor.

* Nasıl dinleniyoruz? Yaygın dört yöntem var; program yükleme, havadan frekans yakalama, uydudan ve operatör yani santral bazında dinleme. Program yükleme yoluyla dinleme en yaygını.

* Nasıl başarıyorlar bunu? Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar. Bu dinlemeyi yapabilmeleri için cep telefonun IP numarasını bilmeleri lazım. Telefonda bu numaraya IMEI deniyor. Bu numarayı yazılımın üzerine yazarak cep telefonunuza SMS olarak gönderiliyor.

* Nasıl bir SMS? Herhangi bir konuda. Sevgililer gününüz kutlu olsun veya müzik melodisi şeklinde. Özellikle müzik programlarının içine gömerler.

* SMS geldikten sonra dinleme başlıyor mu? Gelen yazılım kendi kendini kurar. Cep telefonun tuşlarının arkasında bir çip seti var. Program bunun içine yerleşir. Sizin normal yaptığınız her işlemi, yazılımın içine yerleştirilen telefon numarasına yönlendirir. Yazılımın içinde "Bütün görüşmeleri şu numaraya yönlendir" komutu var. Aynen bütün görüşmelerini aktarır. Karşı taraf kaydeder.

* Cep telefonu sahibi hiç hissetmez mi? Hayır. Cep telefonu artık bir nevi cebinizde taşıdığınız dinleme cihazı. Pili takılı olduğu süre kaydeder. Ekranda herhangi bir işaret vermez. Kapalıysa da dinlenir. Bu yazılım sadece konuşmaları kaydedip, istenen yere ulaştırmakla yetinmiyor. Gelen ve giden SMS'lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor. Talimatlara göre. "Rehberi getir" dersin gelir, "mesajları getir" dersin aynen gelir.

* Bir kişi bu yöntemle kaç kişiyi dinleyebilir? Binlerce. Hatta milyonlarca kişi de dinlenebilir. Bilgisayarın gücüyle ilgili.

* Bu yazılımın maliyeti ne? 600 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor. Bilgisayar mühendislerine daha özel programlar da yaptırıyorlar.