kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dokunulmazlığa 'dokunulacak'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
15.02.2009
Toptan, CHP'nin dile getirdiği milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması konusunda, "Türkiye'deki dokunulmazlık oldukça katı. Bu kadar katı dokunulmazlığa ihtiyaç yok" dedi..
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, nisan ayında başlatılacağını açıkladığı anayasa değişikliği için kolları sıvadı. Yerel seçimin ardından siyasi parti liderleri ile bir araya gelmek istediğini söyleyen Toptan, "En geniş uzlaşma zemininin oluşması için elimden geleni yapacağım" dedi. Milletvekili dokunulmazlığının oldukça katı uygulandığını belirten Toptan, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Başbakan Erdoğan'ın, "Nisanda yeni anayasa çalışması" mesajından sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz? Tüm siyasi parti liderleri ile temas yürüteceğim. Elimden geleni yapacağım. Partilerin, olmasını gerekli gördüğü maddeleri, anayasa değişikliği çalışmalarına yansıtmamız gerek. Bunun için mümkün olan en geniş uzlaşma zeminini oluşturmaya çalışacağım.

* Anayasa değişikliği için hareket noktanız ne olacak? Bir süre önce gündeme gelen TBMM İç Tüzüğü'nü değiştirme çalışmaları sırasında, farklı partilere mensup milletvekilleri, bu çerçevede mutlaka anayasanın da bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiği sonucuna vardılar. Siyasi partilerin mutabık kalacağı başka maddeler için de çalışma yapmamız gerekecek.

SEÇİM GEÇSİN

* CHP, anayasa değişikliği için oluşturulacak uzlaşma komisyonuna katılmayacağını hissettirdi...
Öncelikle seçimlerin geçmesini beklememiz lazım. Neticede, seçimin rutin gerginliği var. Bu ortamda, partilerin anayasa değişikliğine yoğunlaşması zor olur. Sonrasında konuşma ortamı bulacağımızı umuyorum.

* CHP, önce milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gerektiği görüşünde. Sizce bu konuda ileri adım atılabilir mi? Türkiye'deki dokunulmazlık oldukça katı... Bunun olduğu ülkeler yok mu, var. Ama Türk demokrasisinde bu kadar katı dokunulmazlığa ihtiyaç yok. Yüzlerce dokunulmazlık dosyasının TBMM'ye gelmesi esasen incitici oluyor. Örneğin, bir trafik suçunun milletvekilinin arkasında dosya olarak durması doğru değil. Dokunulmazlık için, ülke gerçekleri ile uyumlu yeni bir düzenleme olabilir.

* Parti kapatmanın zorlaştırılması, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması gibi çok sayıda konu geçmişte tartışıldı. Sizin yaklaşımınız ne olacak? Anayasa değişikliği vesilesi ile yargı reformunun altyapısı kurulabilir. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarının çıkarılması tartışılabilir. Belli maddelerde uzlaşma sağlanırsa örneğin AK Parti kanadı siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran hükümler önerebilir veya CHP kanadı yargının bağımsızlığını gündeme getirebilir. Bu durumda her iki talep birlikte müzakere edilerek üzerinde uzlaşılan maddelere ilave değişiklikler olarak ele alınabilir.