kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kabinde gizli çekim için mağaza da ceza ödeyecek

15.02.2009
Kabinde bikini deneyen kadını kapının altından cep telefonuyla görüntülediği öne sürülen müşteri ile birlikte, daha sonra önlem almayan mağaza da 10 bin TL tazminatı paylaşacak..
İstanbul Kadıköy'de 2004'te bir mağazada beğendiği bikini ve mayoları denerken bitişik kabinde yerde duran bir cep telefonu gören İ.N., yerden alıp sahibine iade etmek istediği telefonun geriye doğru çekildiğini fark etti. Durumu anlayan İ.N.'nin şikâyeti üzerine kameralı cep telefonuyla gizli görüntü kaydeden D.A. mağaza görevlilerince yakalandı. İ.N. Tüketici Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, mağazada yakalanan D.A.'nın kameralı cep telefonuyla çıplak kadınların görüntüsünü çektiğini itiraf ettiğini, mağaza görevlilerinin de müşterinin güvenliğini sağlayamadığını belirtti. Dilekçede, D.A. ve mağaza sorumlularından 150 bin lira tazminatın en yüksek faiz oranı uygulanarak alınması istendi. D.A. olayın 6 yıl önce olduğunu ve pişman olduğunu belirterek, mağaza da olayda kendilerinin kusur ya da sorumluluğu bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etti.

'PSİKOLOJİSİ BOZULDU'
Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilen davada tanıklar İ.N.'nin psikolojisinin bozulduğunu, sürekli bu görüntülerin internette karşısına çıkma ihtimalini düşündüğünü, tek başına alışverişe çıkamadığını, ayrıca aynı mağazada yine önlemlerin alınmadığını ve davalı D.A'nın telefonunda başka kadınlara ait benzer fotoğrafların bulunduğunu da öne sürdü. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ''kısmen'' kabul edilen dava, davacı ve davalı mağaza avukatı tarafından "bozulma'' talebiyle temyiz edildi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bu tür davalara Tüketici Mahkemesi'nin bakması gerektiği görüşüyle kararı bozdu. Davayı karara bağlayan Tüketici Mahkemesi "İ.N.'nin kişilik haklarına tecavüzde bulunduğunun anlaşıldığını'' kaydetti. Hâkim, davalı şirketin de güvenli alışveriş ortamı sağlama yükümlülüğünün olması ve kabin altlarının açık tasarlanması nedeniyle zarardan sorumlu tutulduğunu vurgulayarak, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına göre manevi tazminata hükmetti. Hâkim buna göre 10 bin TL manevi tazminatın yasal faiziyle davalılardan alınarak davacıya ödenmesine karar verdi.