kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TC numarası tehlikesi

İHA
Giriş Saati : 16.02.2009 14:59
Güncelleme : 16.02.2009 23:53
Yeni Haber
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, kamu kurumlarında internet kullanımının artmasıyla birlikte özel güvenlik bilgilerinin korunmasında ortaya çıkan açığın ciddi bir sorun haline geldiğini belirterek, "sanal güvenlik" uyarısında bulundu.

Tankut, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "E-devlet uygulamasında kişisel verilerin korunması, günümüzde önemini daha da artırmaktadır. Bu nedenle ülkemizin mevzuatında değişik düzenlemeler içinde yer alan farklı hükümlerin, bu konuya özgü felsefeden yoksun olması halinde kişisel verilerin korunması konusunda artan ihtiyaca cevap vermesi mümkün olmayacaktır" dedi.

Bir kurumun internet sitesinin ilgili kısmına yazılacak T.C. kimlik numarası ile o kişinin adı, soyadı, doğum tarihi gibi bilgilere erişilebildiğini ifade eden Tankut, şunları kaydetti:

"Doğum tarihi ve ad, soyadı bilgilerini bir başka kurumun internet sitesinde kullanarak, bu kez o kişinin ikametgah adresi elde edilebilmektedir. Adres bilgileriyle bir başka kurumun internet sitesinden de nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabilmektedir."

Tankut, mevcut haliyle Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çıkmadan uygulanan e-devlet sisteminde sıkıntılar meydana geldiğini, kişisel bilgilere çok kolay ve kontrolsüz bir şekilde erişilmesinin kişilik haklarının ihlalinden başka telafisi mümkün olmayan ciddi mağduriyetlere neden olduğunu, bu nedenle özel yetkilendirilmiş kişiler dışında verilere ulaşımın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, hükümeti önlem almaya çağırdı.