kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bu yılki festival jürisi başkanı Tilda Swinton, 'farklılığa' övgüler yağdırdı.

Swinton: Yaşasın farklılık!

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR BERLİN
15.02.2009
59. Berlin Film Festivali'nde büyük ödüller Latin sinemasını baş tacı ederken, özellikle kültürler arası farklılığa odaklanılmasıyla öne çıktı..
Berlin'de dünyanın sinemasını buluşturan film festivalinin kapanış gecesinde "Yaşasın farklılıklar!" sloganıyla ödül dağıtan ana jüri başkanı Tilda Swinton, elbette ki yarışma filmlerinin çeşitliliğini kastetmiyordu sadece. "Farklı sesler' dediği diğer jüri üyeleriyle olan görüş farklılıklarını da vurgularken, kararların oy birliğiyle alınmadığını söylüyordu ama filmlerdeki 'çeşitliliği' övmekten de geri kalmadı. Bu yılki 18 filmlik yarışmayı gayet zayıf bulan sinema yazarları ise, ödül töreni sonrası patlayan hararetli tartışmalarda, Altın Ayı'yı alan Peru filmi Kederin Sütü'ne (Milk of Sorrow) şevkatle yaklaştılar. Ne de olsa annesinin ölümünün ardından kentin varoşlarında mücadele veren yerli bir kızın 'düğün ve cenaze' seremonileri arasında sıkışan varoluş öyküsü, mistik ve gerçekçi öğelerin birleştiği hüzünlü tonuyla içinde yaşadığımız 'tuhaf' dönemi tarif ediyordu. Zaten ana törenden bir gün önce verilen Uluslararası Film Eleştirmenleri (FIPRESCI) Ödülü'nün de aynı filme gitmesi, kadın öyküleri ve yönetmenlerin bakışını önceden onaylayan bir işaret olmuştu. Gerçi, orta sınıftan genç bir kadını anlatan Elly Hakkında ile en iyi yönetmen ödülü alan İranlı yönetmen Asghar Farhardi'nin, filmin mevcut yönetimle olan barışık yaklaşımıyla ilgili soruyu geçiştirmesiyle, ortalık hafif dalgalanmadı değil.

HAYAT VAR'A ÖDÜL VAR
Bizim cenahta ise, Reha Erdem'in Forum bölümünde yer alan Hayat Var filmi Almanya'nın prestijli gazetesi Tagesspiegels'in Okuyucu Ödülü'nü aldı. Gerçi hem FIPRESCI hem de Caligari jürisinin arada kaldığı iki filmden birisi olduğu dedikodusunun anında yayılması şaşırtıcı olmadı. Atalay Taşdiken'in Generation bölümünde yarışan Mommo ise ödül alamadı ama jüri sahneye çıktığında filmin çocuk oyuncuları Elif ve Mehmet Bülbül'ün derinlikli performanslarını sözlü olarak övdü. Sonuç itibariyle 270 bin seyirciye ulaşan bu 11 günlük başarılı sinema maratonunda elbet farklı sesler de mevcuttu.