kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Operatörden istihbarat teşkilatına özel hat

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
15.02.2009
* Bu programlar her yerde satılıyor mu? İnternet üzerinde satılıyor. Hatta gazete ilanları verenler de var. Bu casus yazılıma trojan adı verilir. Basitten zora doğru giden 18-19 modeli var. Bu yöntemle cep telefonunuz dünyanın herhangi bir yerinde dinlenebilir. Türkiye sınırlarında olması şart değil.

* Bu yöntemi daha çok kimler kullanıyor? İstihbarat örgütleri yapıyor mu? İstihbarat örgütleri bu yöntemi tercih etmiyor.Bunu bugün pazarlama şirketleri bile kullanıyor. Dışarıya gönderdiği çalışanın, satış yapıyor mu yapmıyor mu diye kontrol amaçlı olarak. Bugün 600YTL'si olan 17-18 yaşındaki gençler kız arkadaşlarını bu yöntemle dinliyor.

* İkinci yöntem, havadan dinleme nasıl yapılıyor? Başka bir anten kurarak havadaki cep frekansını indirme metodudur. Daha çok yabancı büyükelçilikler yapıyor. Frekansı yakalayınca, konuşmaları dinliyor. Bu cihazın fiyatı 40-60 bin dolar arasında değişiyor. 100 kilometre çevredeki bütün cep telefonu konuşmalarını indirebiliyor bilgisayara. Orada IMEI yani kimlik numarasını bulma derdin de yok. Doğrudan numarayı görüyor.

* Santral dinlemeleri cep telefonu operatörlerinden abo-nelerin dinlemesi mi? Evet. Bunu daha çok istihbarat örgütleri tercih ediyor. Resmi adı altında illegal dinlemeler yapılıyor.

* Bu nasıl yapılıyor? Bütün operatörlerde bir server vardır. Bütün bilgiler, konuşmalar operatörün ana terminalindeki bilgisayara gelir.Burada kaydedilir. İşte oradan istihbarat örgütüne bir lokalnetwork var. Oradan dinliyorlar. Basit dille; operatörlerinbilgisayar sisteminden istihbarat kurumuna hat çekiliyor. Yani kimin ne konuştuğunu aynen biliyorlardı. Şimdi dinleme yetkisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda verildi. Şimdi aynı şekilde onlar dinliyor.

* Artık yasal olarak tabii... Nerede başladığı ve nerede bittiği bilinmeyen bir dinleme yapılıyor. Şöyle ki, dinleme sisteminin bir kontrol merkez kaydı var. Dinlemenin "Şu saatte başladı, şu saatte bitti" diye resmi kaydının yapılması gerekir. Bu sistem yok. Hakimden izin alıyor dinlemeye başlıyor ama bu dinlemenin ne kadar sürdüğü belli değil. En önemlisi dinleme bittikten sonra "Suç unsuru bulunmamıştır" diye tutanak tutulması ve bunun dinlenen kişiye "seni dinledik şu tarihler arasında" diye bildirilmesi gerekir.

* Peki, dinlenen kayıtlar ne oluyor? Onların silinmesi yani yok edilmesi gerekiyor. Ama maalesef hiç silmiyorlar. Kayıt olarak saklıyorlar. Herkesi dinliyorlar ama adaletin önüne getirilen dinlemeler resmileştiriliyor. Ondan dolayı izin alıyorlar.

* Ortam dinlemesi nasıl yapılıyor? Cep telefonundan karşıda biri yoksa bile duyduğu bütün sesleri kaydediyor olmasıdır. Cep telefonunu mikrofonu açık bırakılan bir teyp olarak düşünün. Ortam dinlemesi net belli olur. Çünkü ortam dinlemesinde ses, dışarıdaki hışırtıyla aynı volümde oluyor. Ama cep telefonu dinlemesinde ses nettir.

* Bilgisayardan ortam dinlemesi yapılabilir mi? Mikrofonu olduğu sürece evet. İstihbarat teşkilatına özel hat