kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yabancı hatları MİT bile dinleyemez

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
15.02.2009
* Halk ortaya çıkan dinleme olaylarından nasıl etkileniyor? Artık cep telefonu taşımayanlar var. Önemli biriyle görüşecekse evde bırakıyor. Başka ülkelerin operatörlerinden SIM kart alıyorlar. Hatta sanal operatörler patlama yapıyor.

* Bu nasıl oluyor? Dünyada Turkcell, Avea ve Vodafone gibi 176 operatör var. Bunların malzemelerini satan 5 firma var. Bu 5 firma ve 176 operatör arasında data alışverişi var. Avea, Brezilya'da çekmek için o ülkedeki tüm operatörlerle anlaşmıyor. Bu 5 firmanın birinden 10 kiloluk bir ses datası alıyor. Karşılığında da yine ses dosyası veriyor. Böylece Avea, 176 ülkede çekmiş oluyor. 5 firmanın elinde ses datası birikiyor. Satmaları lazım. Bu kez sanal operatör denen kavram çıktı. Yani kişiler artık kendi operatörünü kuruyor.

* Tam anlamadım? Kişisel kullanıcılar bu 5 firmadan ses paketi alıp operatör sahibi oluyor. Bilgisayar kuruyorsun ve bağlantı oluşturuyorsun, sonra da o 5 firmanın sistemine bağlanıyorsun. Bu sistem Türkcell'in veya Avea'nın anteninden veriyi alıyor senin sistemine bağlıyor. Artık o operatörlerin baz istasyonu senin sistemin oluyor. Türkiye'deki üç operatörün baz istasyonundan dayararlanıyorsun.

* Yabancı hatta numarayı nereden alıyorsun? İstersen Türk Telekom'dan istersen Amerika'dan. Numarayı alıyor SIM kartın üzerine basıyorsun. Ben Estonya'dan aldım. Orada numara almak ücretsiz.

* Konuşma ücreti? Sesi kaynağından aldığın için daha ucuz. Dünyanın her yerinde de aynı ücret.

* Türkiye'deki üç operatör bundan rahatsızlık duyuyor mu? Hayır. Aksine. Çünkü bu operatörlerden ses paketi satın alınıyor. Yani kârdalar.

* Bu yabancı hatlar dinlenebiliyor mu? Dinleyemezler.

* Telekomünikasyon yetkilileri, "dinleriz" diyor. Bu hatları MİT bile dinleyemez mi? Kesinlikle dinleyemezler. Çünkü ana bilgisayardaki servera girmesine imkân yok.

* Türkiye'de yabancı hat kullanıcısı kaç? 20 bin civarında.