kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Defne Alphan: Annenin savaşı

Milliyet
Giriş Saati : 30.01.2009 10:22
Güncelleme : 30.01.2009 23:09
Yeni Haber
1920'li yıllarda Los Angeles'ta birçok yolsuzluk ve cinayet polis departmanı tarafından örtbas edildi. Christine Collins, oğlunun aranması sırasında yozlaşmış polis departmanında dönen karanlık işlere boyun eğmeyerek, hem teşkilâtı dize getirdi, hem de yasalar önünde kadınlarla erkeklere eşit haklar verilmesi konusunda büyük bir adım attı.

Christine Collins, işe gitmek için dokuz yaşındaki oğlunu evde bırakıp çıkıyor. Akşam döndüğünde oğlunu bulamıyor. Hemen polisi arıyor, polis yarım ağız ilgileniyor, sabaha kadar geleceğini söylüyor. Dönmeyince arama başlatılıyor. Christine Collins, senelerce oğlunu arıyor, polis ile büyük sıkıntılar yaşıyor, polisin onu susturma çabaları akıl hastanesine kapatmaya kadar varıyor.

İşte Clint Eastwood'un yeni filmi Changeling, bu yaşanmış olaydan yola çıkılarak yapıldı. Film, Türkçe'ye anlamsız bir şekilde Sahtekâr olarak çevrilmiş. Halbuki filmin kendisine çok yakışan adı Changeling, " küçükken periler tarafından bir başkasıyla değiştirilen bebek" anlamına geliyor.

Oscar adayı filmlerin vizyona girdiği bu hafta Changeling gibi her yönüyle kaliteli filmler izleyeceğiz.

SAHTEKÂR
Changeling
Yön.: Clint Eastwood
Oyuncular: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan, Jason Butler Harner, Amy Ryan
Süre: 141 dakika
imdb.com puanı: 8.1

Prenses Lissi ve Kar Adamı Yeti
Lissi & The Wild Emperor
Yönetmen: Micheal Buly Herbig
Türkçe seslendirenlar: Halil Ergün, Hümeyra, Şevval Sam, Yekta Kopan
Süre: 85 dakika
imdb.com puanı: 5.6

Başkanın yaparsa yasal mıdır?
1960'ların sonuna doğru ABD'de, üniversitelilerin Vietnam Savaşı karşıtı gösterileri, yer yer sert polis müdahalesiyle bastırılmaya başlamıştı. Savaş karşıtlığı ve zenci hakları mücadelesi üniversite kampuslerini aşarak tüm ülkeye yayılmıştı. Başkan Johnson seçimlerde adaylığını koymayacağını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi Richard Milhous Nixon, Vietnam Savaşı'nı sona erdireceği vaadiyle 1968 seçimlerini kazanarak ABD Başkanı oldu. ABD, Vietnam'dan çekildi, komünist dünya ile ilişkiler yumuşadı. Nixon ABD'ye yarar sağlayacağını düşündüğü işlerde yasadışı uygulamalardan çekinmiyordu. 1972'de Watergate Skandalı patlak verdi. Takım elbise giymiş, lastik eldivenli beş kişi, Demokratların kaldığı Watergate Oteli'ne gizlice girdi. Bazı odalara dinleme aracı yerleştirildiği ortaya çıktı. Washington Post'tan iki araştırmacı gazeteci Robert Woodward ve Carl Bernstein'ın bu konudaki yayınları Nixon'ı başkanlıktan istifa ettirdi. Richard Nixon üç yıl sessiz kaldı. Ancak 1977'de özel bir söyleşi için televizyona çıkmayı kabul etti. Nixon bu söyleşiyi yapacak kişi olarak genç İngiliz programcı David Frost'u seçti.

İşte bu hafta gösterime giren, beş dalda Oscar adayı Frost / Nixon, dört akşam üst üste yayınlanan bu söyleşinin öyküsünü anlatan bir film.

Film, başkanlığı süresince bireylerin demokratik haklarını hiçe sayan Nixon'ın insani yönlerini -cimriliği, para düşkünlüğü gibi zaaflarını belirterek de olsa - öne çıkararak, Amerika'da demokratların, liberallerin, sosyalistlerin cezalandırılmamış suçlu olarak gördükleri Richard Nixon'ı bir nevi aklıyor. Oscar adayı Frank Langella'nın olağanüstü bir oyunculuk sergilediği, Frost / Nixon, aksamayan temposuyla, politik sinema meraklıları başta, herkesin beğeneceği çok güçlü bir film.

FROST / NIXON
Yön.: Ron Howard
Oyuncular: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Oliver Platt, Matthew Macfadyen, Rebecca Hall
Süre: 122 dakika
imdb.com puanı: 8.2

Yaşanmış bir suikast girişimi
Gerçek bir hikâyeden uyarlanan Operasyon: Valkyrie, 2. Dünya Savaşı sırasında, Hitler'den kurtulmak isteyen bir grubun başarısızlıkla sonuçlanan suikast girişimini anlatıyor.

Filmi, Usual Suspects-Olağan Şüpheliler ve X-Men'in de yönet-meni Bryan Singer yönetiyor. Senaryoyu ise Christopher McQuarrie yazmış. Singer, filmde kullanılan birçok detayı, Hitler'in bir koruma-sından öğrenmiş. Filmde Colonel Claus von Stauffenberg'ü Tom Cruise canlandırıyor. Alman Hükümeti, Scientology tarikatının üyesi olmasından ötürü rolün Cruise'a verilmesine önceleri karşı çıkmıştı.

Operasyon: Valkyrie
Valkyrie
Yön.: Bryan Singer
Oyn.: Tom Cruise, Bill Nighy, Kenneth Branagh, Tom Wilkinson
Süre: 120 dakika
imdb.com puanı: 7.5

Verilen söz tutuldu
Süper Baba, İkinci Bahar, Alacakaranlık, Yabancı Damat, Kiracı gibi yapımlara imza atan yazar Sulhi Dölek, ölümünden önce, yönetmen Erdal Murat Aktaş'tan Kirpi isimli kitabından film yapması için söz almış. Aktaş'ın sözünü tutarak sinemaya aktardığı Kirpi, 1996 Büyük Edebiyat Ödülü'nün de sahibi. Kirpi'de, birbirlerinden intikam almak için her yolu deneyen iki düşmanın, zararsız başlayan çekişmelerinin giderek çığırından çıkarak ülke çapında bir kargaşaya yol açması anlatılıyor.

Yön.: Erdal Murat Aktaş
Oyn.: M. Alanson, G. Kıraç, İrem Altuğ, Birsen Dürülü

Aile mi, iş mi?
New York Polis Teşkilâtı'nda çalışan bir polisin katkılarıyla yazı-lan Pride and Glory Zafer ve Gurur, 1970'lerde şehrin atmosferini anlatan bir polisiye. Yaşanan polis skandallarını konu eden filmin 2002'de başlayacak çekimleri, 11 Eylül'den sonra ertelenmişti.

Nesillerdir polis olan Tierney ailesinden Polis Şefi Francis'in, dedektif oğlu Ray, bir davada araştırmalarını ilerlettikçe, bazı polislerin kirli işlere bulaştığını fark eder. Bu işlerin ucu ailesine de dokunmaktadır. Ray ailesi ve teşkilat arasında kalacaktır.

Zafer ve Gurur
Pride and Glory
Yön.: Gavin O'Connor
Oyn.: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich
Süre: 130 dakika
imdb.com puanı: 7.0